REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nove težave za Washington: Tudi agencija Moody's znižala bonitetno oceno ZDA

Nove težave za Washington: Tudi agencija Moody's znižala bonitetno oceno ZDAWall Street, New York: Vse tri vodilne agencije na tem področju so zdaj znižale bonitetno oceno Združenih držav Amerike z najvišje AAA na AA+. Vir: Posnetek zaslona, X

Bonitetna agencija Moody's je znižala bonitetno oceno ZDA s »stabilne« na »negativno«, pri čemer je navedla velike javnofinančne primanjkljaje in upad dostopnosti dolga, poroča Reuters.

Ta poteza agencije je pričakovano naletela na ostre kritike administracije predsednika Josepha Bidna.

Še ena agencija, Fitch, je v začetku leta znižala bonitetno oceno ZDA zaradi težav z dvigom zgornje meje ameriškega dolga.

Zvezna poraba in politična polarizacija vse bolj skrbita vlagatelje, kar je prispevalo k razprodaji, zaradi katere so cene ameriških državnih obveznic padle na najnižjo raven v 16 letih.

»Težko se je ne strinjati z utemeljitvijo, brez razumnih pričakovanj o skorajšnji fiskalni konsolidaciji,« je dejal Christopher Hodge, glavni ameriški ekonomist pri francoski investicijski banki Natixis.

»Primanjkljaj bo ostal velik, in ker stroški obresti zajemajo večji del proračuna, bo breme dolga še raslo,« je dodal.

»Kakršen koli pomemben politični odziv, ki bi ga lahko videli na to upadajočo fiskalno moč, se verjetno ne bo zgodil do leta 2025 zaradi političnega koledarja naslednje leto,« je za Reuters povedal William Foster, višji podpredsednik pri »Moody's.«

Pričakuje se, da bodo republikanci, ki imajo večino v predstavniškem domu ameriškega Kongresa, v soboto napovedali zamrznitev porabe, da bi preprečili delno zaprtje vlade tako, da bodo zvezne agencije ostale odprte, ko bo prihodnji petek zmanjkalo trenutnega financiranja.

»Moody's« je zadnja od treh večjih agencij, ki je doslej ohranjala najvišjo bonitetno oceno ZDA. »Fitch« jo je že avgusta znižal z AAA na AA+, medtem ko S&P od leta 2011 ohranja enako oceno.

Čeprav so spremenili obete, ki kažejo, da je srednjeročno možno znižanje, so pri »Moody's« potrdili, da je dolgoročna ocena še vedno AAA, pri čemer so kot razlog navedli kreditno in gospodarsko moč ZDA, piše britanska agencija.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je takoj po objavi agencije »Moody's« dejala, da je sprememba »še ena posledica ekstremizma in disfunkcionalnosti republikancev v Kongresu«.

»Čeprav je Moody's ohranil bonitetno oceno ZDA pri AAA, se ne strinjamo z negativno napovedjo. Ameriško gospodarstvo je še vedno močno, vrednostni papirji državne blagajne pa so najbolj vidna varna in likvidna sredstva na svetu,« je dejal namestnik finančnega ministra Wally Adeyemo v posebnem sporočilu.

Znižanje bonitetne agencije »Moody's« bi lahko še dodatno poslabšalo fiskalne skrbi, vendar vlagatelji trdijo, da ne verjamejo, da bi imelo pomemben vpliv na ameriški trg obveznic, ki velja za varno zatočišče zaradi svoje globine in likvidnosti.

Vendar pa »je to opomnik, da ura tiktaka in se trgi približujejo točki, ko bi lahko vstopili v novo obdobje drame, ki bi lahko na koncu vodilo do zaprtja vlade,« je opozoril Quincy Crosby, glavni globalni strateg pri LPL Financial .

Predsedujoči ameriškega predstavniškega doma Mike Johnson je dejal, da je odločitev agencije »Moody's« poudarila neuspeh tega, kar je imenoval Bidnov »nepremišljen načrt porabe«.

»Naš dolg v višini 33,6 bilijona dolarjev je nevzdržen in predstavlja grožnjo naši nacionalni varnosti in gospodarstvu,« je dejal v izjavi. »Borili se bomo, da uredimo naše finance.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek