REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov signal za krizo: ameriška obveznica padla iz zelene na rdečo raven

Nov signal za krizo: ameriška obveznica padla iz zelene na rdečo ravenVir: Pixsell

V torek so spremenili oznako za ameriške obveznice iz zelene na rdečo raven, s čimer so označili, da je vrednost obveznice padala tri zaporedne mesece. Analitiki menijo, da je to signal za prihajajočo recesijo. 

Večino leta so ameriške obveznice zabeležile rast, kar je bila posledica zmanjševanja davkov, najnižje stopnje brezposelnosti v zadnjih 50 letih in dvig inflacije. Posledično so v septembru indeksi ameriških borz dosegli višek.

A trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, dvema največjimi svetovnima gospodarstvoma, je povzročilo nezaupanje trga v prihodnost, kar se je pokazalo na vrednosti obveznic. 

A trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, dvema največjimi svetovnima gospodarstvoma, je povzročilo nezaupanje trga v prihodnost, kar se je pokazalo na vrednosti obveznic. 

Desetletna obveznica, ki predstavlja osnovno obveznico, je tako padla na samo 2,9 odstotka, s čimer je dejansko izničila septembrski rekord. V primeru, če se bo padanje vrednosti 10-letne obveznice nadaljevalo, bo kmalu dosegla donosnost dvoletne obveznice. 

Dolar
Vir: Profimedia
To ujemanje vrednosti desetletne z dvoletno obveznico se je v preteklosti zgodilo pred vsako gospodarsko krizo v zadnjih 40 letih.

To ujemanje vrednosti desetletne z dvoletno obveznico se je v preteklosti zgodilo pred vsako gospodarsko krizo v zadnjih 40 letih

Analitiki opozarjajo, da je ameriško gospodarstvo ogroženo predvsem zaradi dveh razlogov: dolg ameriške zvezne vlade se bliža enemu trilijonu dolarjev, medtem ko je stopnja zadolženosti podjetij na rekordni višini

Ekonomisti newyorške zvezne banke so izračunali, da se je v zadnjih tednih stopnja rasti ameriškega gospodarstva zmanjšala skoraj za polovico točke, na okoli 2,5 odstotka. 

Ekonomisti newyorške zvezne banke so izračunali, da se je v zadnjih tednih stopnja rasti ameriškega gospodarstva zmanjšala skoraj za polovico točke, na okoli 2,5 odstotka, kar po njihovem mnenju dokazuje, da je bilo zmanjšanje davkov le zelo kratkotrajni ukrep. 

19. decembra se bo sestal svet ameriške zvezne banke, kjer pričakujejo, da bo objava njihovih analiz dvignila stopnjo rasti za vsaj četrtino točke, še poroča Reuters.
 

Komentarji