REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nezakonita posojilodajalka SDS proračun BiH oškodovala za najmanj 2,5 milijona evrov

Nezakonita posojilodajalka SDS proračun BiH oškodovala za najmanj 2,5 milijona evrovDijana Đuđić - Dnevni Avaz

Pripadniki agencije BiH za preiskave in zaščito (Sipa) so po poročanju televizije BN iz Republike srbske in pisanju časnika Dnevni Avaz tožilstvu BiH predložili prijavo proti Dijani Đuđić in še dvema njenima sodelavcema, s katerima naj bi državni proračun z več kaznivimi dejanji oškodovali za skoraj 5 milijonov konvertibilnih mark (2,5 milijona evrov).

Vir blizu preiskavi je za BN televizijo pojasnil, da so Đuđićeva in njena pomočnika proračun Republike srbske oškodovali za 1,9 milijona konvertibilnih mark (0,95 milijona evrov), proračun območja Brčko pa za 2,9 milijona mark (1,45 milijona evrov).

Na njihove bančne račune so prihajale velike vsote denarja, ki so ga nato dvignili, za tem pa se je za gotovino izgubila vsaka sled. Imeli naj bi podjetja tako v Banjaluki kot tudi v Brčkem. Za te visoke zneske pa niso plačali nobenih davkov ali drugih obveznosti.

Podpis Janeza Janše pod nezakonito pogodbo

Denar naj bi na račune prihajal iz številnih držav, med drugim iz Avstrije, Slovenije, BiH, Hrvaške, Slovaške, Madžarske, Švice in Cipra. Tožilci in preiskovalci so tako Đuđićevo osumili kot eno osrednjih oseb pri pranju denarja in davčnih utajah.

Prvi naj bi jo nezakonitih aktivnosti osumili v Avstriji, zaslišali pa naj bi jo tako v BiH kot tudi v Sloveniji.

Prvi naj bi jo nezakonitih aktivnosti osumili v Avstriji, zaslišali pa naj bi jo tako v BiH kot tudi v Sloveniji.

Dijana Đuđić je v Sloveniji sicer poznana po posojilu, ki ga je pri njej na nezakonit – ob podpisu pogodbe s strani predsednika SDS Janeza Janše - skušala dobiti največja opozicijska stranka SDSvendar pa je omenjene pogodba kršila slovensko zakonodajo in je bila nezakonita.

Stranka SDS je do tedaj izposojeni denar vrnila. Afera je izbruhnila prav pred lanskimi državnozborskimi volitvami.

Sedaj pa Đuđićevo bosanska Sipa, ki preganja organiziran kriminal, v sodelovanju s policijskimi službami iz Slovenije in drugih držav EU sumi kaznivega dejanja organiziranega kriminala, pranja denarja in utaje davkov.

Zadeva Janša - Dnevni Avaz

»Kot odgovorne osebe v enem podjetju iz BiH so ravnali kot pripadniki skupine za organiziran kriminal, razpolagali so z več bančnimi računi pri komercialnih bankah na območju Slovenije, Avstrije in Madžarske.

Te račune so nato uporabljali za pranje denarja na podlagi davčnih prihodkov, ki so jih dobili v tujini, niso pa jih prijavili pristojnim davčnim organom v BiH,« poročilo Sipe navaja BN TV.

Teh prihodkov naj bi bilo za kar okoli 48 milijonov konvertibilnih mark (24 milijonov evrov), z neplačevanjem davčnih obveznosti pa naj bi proračun BiH oškodovali za natančno 4,8 milijona konvertibilnih mark (2,4 milijona evrov).

Vendar pa je veliko vprašanje, če se bo pregon res nadaljeval, kajti v BiH tožilstvo BiH pogosto ignorira prijave Sipe.

Res pa je, da so januarja lani recej hitro odprli preiskavo v "zadevi Janša" in ni izključeno, da se to sedaj ne bo ponovilo.

 

Komentarji