REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Newsweek: Če bo Zahod poskušal ustaviti rusko »floto v senci«, se bo morala Moskva odzvati

Newsweek: Če bo Zahod poskušal ustaviti rusko »floto v senci«, se bo morala Moskva odzvatiKot odgovor na rusko izogibanje sankcijam bi lahko Evropska unija od Danske zahtevala pregled tankerjev, ki prevažajo tovor iz vzhodnega Baltika, kar bi lahko povzročilo neposreden spopad ali nevarne pomorske manevre. Vir: Posnetek zaslona, X
Danes je naftna kapica po oceni Bloomberga že neuspešna, saj je določena na 60 dolarjih na sodček, Rusija pa nafto prodaja že nad 80 dolarji na sodček in le nekaj dolarjev pod ceno sodčka brenta.

Poskus omejitve plovbe ladjam, ki so Moskvi pomagale pri trgovanju z nafto, bi kljub sankcijam Zahoda lahko povzročil pomorski spopad med Zahodom in Rusijo ter okoljsko katastrofo, je za Newsweek opozoril strokovnjak za geopolitična tveganja.

Omejitev cene sodčka ruske surove nafte na 60 dolarjev od decembra 2022 je sprva povzročila močan padec prihodkov od nafte in proračunski primanjkljaj. Kremelj je nato poskušala najti nove, predvsem azijske trge za svoje energente, pri čemer je sankcije zaobšel z uporabo »flote v senci«.

Danes je naftna kapica po oceni Bloomberga že neuspešna, saj je določena na 60 dolarjih na sodček, Rusija pa nafto prodaja že nad 80 dolarji na sodček in le nekaj dolarjev pod ceno sodčka brenta.

Kot odgovor bi lahko Evropska unija od Danske zahtevala pregled tankerjev, ki prevažajo tovor iz vzhodnega Baltika in plujejo skozi danske ožine, poroča Financial Times, ki se sklicuje na neimenovane vire.

Konvencija ZN o pomorskem pravu, ki ureja pomorski promet, vsebuje klavzule, ki državam dovoljujejo, da zadržijo plovila, če obstajajo dokazi, da bi lahko predstavljala veliko nevarnost in povzročila škodo na obali.

Toda Markus Korhonen, višji sodelavec za obvladovanje geopolitičnih tveganj, je za »Newsweek« poudaril, da je ruska flota sestavljena predvsem iz starejših ladij, ki ne izpolnjujejo zahtev za mednarodno zavarovanje in predstavljajo »pomembno okoljsko tveganje«.

Druga težava pa je možnost, da Danska v cilju pregleda ustavi te ladje, da bi zaostrila režim sankcij proti Rusiji in ublažila tveganje razlitja nafte.

»Glede na to, kako pomemben je Rusiji zaslužek od izvoza energentov, bo morala Moskva v primeru, da bodo njenim tankerjem sistematično preprečevali plovbo po Baltskem morju, reagirati,« opozarja Korhonen.

Dodal je, da obstaja zaskrbljenost, da se ladja ne bo ustavila, ko jo bo pozvala danska mornarica, kar bi lahko privedlo do neposrednega spopada ali nevarnih pomorskih manevrov naftnih tankerjev v ozkih in plitvih morjih, katerih okoljske posledice bi lahko bile grozljive.

Omejevanje ruskega izvoza energentov je velik problem za Zahod.

Ministrstvo za finance ZDA je oktobra stopilo v stik z družbami za upravljanje ladij v 30 državah in iskalo informacije o približno 100 ladjah, za katere sumi, da kršijo sankcije, poroča Reuters, ki se sklicuje na neimenovani vir ministrstva za finance.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek