REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemški inštitut: Rusija si je povrnila svoj položaj v svetovni trgovini

Nemški inštitut: Rusija si je povrnila svoj položaj v svetovni trgoviniPristanišče Novorosijsk. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zdi se, da si je Rusija povrnila svoj položaj v svetovni trgovini, kar dokazuje »presenetljivo« visoka aktivnost v njenih tovornih pristaniščih kljub mednarodnim sankcijam, poroča Inštitut za svetovno gospodarstvo Kiel (IfW).

Nemški inštitut za ekonomske raziskave je objavil podatke o trgovanju v avgustu, in navaja, da se prvič po lanskem letu količina raztovorjenega blaga v treh največjih ruskih tovornih pristaniščih približuje ravni, ki je bila opažena na začetku konflikta v Ukrajini februarja 2022.

Tri najpomembnejša pristanišča v državi so Sankt Peterburg na Baltskem morju, Novorosijsk na Črnem morju in Vladivostok na obali Tihega oceana.

Glede na najnovejši Kielov indikator trgovanja so se prihodi v pristanišče St. Petersburg v zadnjih tednih povečali po prejšnjem padcu za 90 odstotkov, poroča Business Insider.

Tudi skupna aktivnost v ruskih pristaniščih je medtem zrasla in je »presenetljivo visoka«, glede na število zabojnikov, ki so prispeli v pristanišča Sankt Peterburg, Vladivostok in Novorosijsk, ugotavljajo raziskovalci.

»Iz gibanja tovornih ladij ni razvidno, od kod prihaja blago, zdi pa se, da se Rusija ponovno vključuje v svetovno trgovino. To se dogaja kljub sankcijam, ki so jih uvedle zahodne države,« pravijo na inštitutu.

Poročilo je prišlo po tem, ko je Kitajska objavila podatke, ki kažejo, da se je njen uvoz iz Rusije avgusta močno povečal.

Po carinskih podatkih, ki jih navaja Bloomberg, je Peking prejšnji mesec kupil za 11,5 milijarde dolarjev ruskega blaga.

Blagovna menjava med državama se je od lani povečala. Ruska vlada pričakuje, da bo trgovina s Kitajsko letos dosegla 200 milijard dolarjev, s čimer bo presegla prejšnji rekord v višini 190 milijard dolarjev iz leta 2022.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek