REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemška podjetja v »depresiji«: Poslovno razpoloženje se je januarja še dodatno poslabšalo

Nemška podjetja v »depresiji«: Poslovno razpoloženje se je januarja še dodatno poslabšaloIndeks, ki meri poslovno razpoloženje nemških podjetij, je januarja padel na 85,2 točke z decembrskih 86,3 točke. Vir: Posnetek zaslona, X

Poslovno razpoloženje v Nemčiji se je januarja še dodatno poslabšalo, je ugotovitev najnovejšega poročila, ki ga je objavil Inštitut za ekonomske raziskave Ifo iz Münchna.

Indeks, ki meri poslovno razpoloženje nemških podjetij, je januarja padel na 85,2 točke z decembrskih 86,3 točke, piše na spletni strani Ifo.

Nemška podjetja so bila v primerjavi z decembrom manj zadovoljna s tekočim poslovanjem in bolj skeptična glede razvoja svojega poslovanja v naslednjih šestih mesecih.

Vrednost tega indeksa se je povečala v proizvodnji, občutno pa znižala v storitvenem sektorju, kjer so podjetja nezadovoljna predvsem s trenutnim stanjem, pa tudi z obeti za prihodnost.

Velik pesimizem vlada tudi v trgovini in gradbeništvu.

Nemško gospodarstvo je »obtičalo v recesiji«, poudarja münchenski Inštitut za ekonomske raziskave.

»Pričakovali smo pozitivno prvo četrtletje, a s temi podatki, ki prihajajo, se zdaj zdi, da bi lahko bila negativna stopnja rasti,« je za Bloomberg televizijo povedal predsednik Ifo Clemens Fuest, ki je slabo uspešnost pripisal presenetljivo šibkemu rezultatu v storitvenem sektorju.

Potem ko se je gospodarstvo med oktobrom in decembrom skrčilo, rezultati napovedujejo, da je »zelo verjetna« prva recesija po pandemiji.

Čeprav se je lani le za las izognila tej usodi, Nemčija še vedno trpi zaradi šibkega svetovnega povpraševanja in posledic energetske krize.

Vlada v Berlinu je upala, da se bo poraba okrepila, vendar so podatki o dejavnosti zasebnega sektorja v sredo prikazali mračno sliko.

Bundesbank sicer pričakuje rast v letu 2024 — vendar le za 0,4 odstotka.

»Potrošniki ne trošijo, čeprav njihovi dohodki rastejo.

To se lahko med letom spremeni, lahko pa tudi pomeni, da se potrošniki počutijo vse bolj negotovi glede svojega ekonomskega položaja, zato bi se lahko vzdržali trošenja in prizadevali več privarčevati,« opozarja Fuest.

Čaka se odločitev Evropske centralne banke o stroških zadolževanja, po napovedih pa bo referenčna obrestna mera že tretjič zapored ostala pri štirih odstotkih.

»Kot pozitiven obet bi lahko bil padec obrestnih mer v drugi polovici leta in zvišanje plač, vendar se zdi, da vse to ne vliva veliko zaupanja. Takšni so zagotovo obeti za prvo četrtletje,« je sklenil Fuest.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek