REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija »reže« davke za sedem milijard evrov, da bi vdahnila življenje šepajočemu gospodarstvu

Nemčija »reže« davke za sedem milijard evrov, da bi vdahnila življenje šepajočemu gospodarstvuSemafor koalicija: Nemški minister za gospodarstvo in podnebje Robert Habeck, kancler Olaf Scholz in finančni minister Christian Lindner. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nemška vladajoča (»Semafor«) koalicija se je uspela dogovoriti in po tednih prerekanja sprejeti znižanje davka na dohodek pravnih oseb v višini sedem milijard evrov, da bi vdahnila življenje svojemu šepajočemu gospodarstvu.

Prejšnji poskusi sprejetja tovrstnih ukrepov, ki so jih poimenovali Zakon o možnostih rasti, niso bili uspešni zaradi nasprotovanja ministrice za družino iz vrst Zelenih Lise Paus, ki je zahtevala dodatnih 12 milijard evrov za novi projekt otroških dodatkov.

Sveženj je sprejet za naslednja štiri leta, poroča Reuters.

Po osnutku zakona, v katerega je agencija imela vpogled, bo v prvem letu povzročil izpad davčnih prihodkov v višini 2,6 milijarde evrov za zvezno vlado, 2,5 milijarde evrov za vlade zveznih držav in 1,9 milijarde evrov za občine.

»Pogovarjali se bomo o tem, kako doseči veliko povečanje. Nemško gospodarstvo zmore več,« je dejal kancler Olaf Scholz.

Prvotni neuspeh pri sprejetju svežnja rasti, ki ga je zagovarjal liberalni finančni minister Christian Lindner, je veljal za znak, da je koalicija dveh socialno usmerjenih levičarskih strank in ene ekonomsko liberalne stranke preširoka, da bi lahko učinkovito vladala.

Zakon zagotavlja spodbude za podjetja, da vlagajo v zelene projekte, zagotavlja davčne olajšave za raziskave in omogoča podjetjem, da izravnajo več izgub z dobički iz drugih poslovnih let.

Nemško gospodarstvo je v drugem četrtletju stagniralo in ne kaže znakov okrevanja po zimski recesiji, s tem pa se je utrdilo kot eno najšibkejših svetovnih velikih gospodarstev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek