REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji francoski gospodarski minister razkril, s kako umazanimi triki Američani vladajo v svetu

Nekdanji francoski gospodarski minister razkril, s kako umazanimi triki Američani vladajo v svetuArnoud Montebourg. Vir: Posnetek zaslona, YouTube

Arnaud Bertrand je na družbenih omrežjih opozoril na zelo zanimiv intervju z nekdanjim francoskim ministrom gospodarstva Arnaudom Montebourgom, ki je razkril, kakšne zakulisne metode uporabljajo Američani za prevlado v svetu, ko je odgovoril na vprašanje novinarja, »kaj uporabljajo Američani za vojno proti nam?«

Zakaj bi me moralo skrbeti, če je sovražnik Združenih držav Amerike? Sovražniki mojih zaveznikov niso nujno moji sovražniki!

»Uporabljajo vojaška orodja.

Najprej uporabljajo vse prisluškovalne in obveščevalne sisteme, ki so jih zgradili po 11. septembru. Ne poslušajo le teroristov ... no, zagotovo jih in to je zelo dobro ... vendar poslušajo tuja podjetja, ki konkurirajo njihovim.

Torej je zelo preprosto, postalo je jasno leta 2014, ko je Snowden razkril, da so vdrli v 75 milijonov pogovorov in e-sporočil, ki jih je NSA izkoristila v Franciji, v francoskih podjetjih.

Ko je Pierucci - človek, ki bi moral danes nositi legijo časti, ker je branil Francijo in njene interese, dobil pa je dve neupravičeni leti zapora v ameriških zaporih v aferi Alstom... ko je bil gospod Pierucci odpeljan v pripor na Manhattnu s strani tožilcev, so mu pod nos potisnili 1 milijon elektronskih sporočil. Kako so dobili 1 milijon elektronskih sporočil? Z nezakonitim prisluškovanjem. 1 milijon e-poštnih sporočil: odvetnik bi potreboval 3 leta, da bi jih prebral … zato se ni mogel braniti. To so torej vojaška orodja.

Drugič, imajo orodje, imenovano ekstrateritorialno pravo. Američani uporabljajo obliko zakona, ki je imperialistični zakon, ki se sestoji iz tega, da se razglasijo za pristojne za zadeve, ki jih nikakor ne zadevajo.«

»Primer: Alstom, pogodba med Indonezijo in francoskim podjetjem.

Menijo, da je bil v tej zadevi storjen prekršek pred 10 leti in tožijo Alstom! ZDA niso žrtev, nobeno ameriško podjetje ni bilo vpleteno v ta primer.

S spodkopavanjem suverenih interesov se razglašajo za policiste sveta. Zato je to vmešavanje. To počnejo na VSEH področjih, predvsem pa na gospodarskem.«

»Na primer ITAR.

Kanadčani nimajo ekstrateritorialnih pravic, ni problem delati s Kanadčani. Toda Američani so drugačni, ker so plenilci.

ITAR je zanimiv: Združene države so določile seznam 22.000 komponent, na podlagi katerih si dajejo pravico dovoliti ali zavrniti izvoz tuji sili.

Primer: kupite lak za krilo Rafala [francosko lovsko letalo], ki je na seznamu ITAR, ker se ne proizvaja v Franciji, ampak v ZDA ali drugje... zaradi tega enega samega laka, si dovolijo reči: 'Imaš pravico izvažati v to in to državo, ne pa v to, ker je sovražnik Združenih držav Amerike'. Zakaj bi me moralo skrbeti, če je sovražnik Združenih držav Amerike? Sovražniki mojih zaveznikov niso nujno moji sovražniki! Primer: zaradi ITAR so prepovedali izvoz Rafalov v Egipt. Je tako in zakaj? Torej bi morala biti naša nujnost, da teh 22.000 izdelkov proizvedemo v Franciji... Ali v Evropi, v zavezniških državah, ki so prav tako žrtve ITAR. To je suverena politika.

Lahko vam povem tudi nekaj o ameriškem 'patriotskem zakonu' sprejetem po 11. septembru 2001. In kaj počnejo?

Ko francosko podjetje kupi ameriško podjetje, ima ameriška vlada enostransko pooblastilo, da zahteva vse informacije o podjetju, ki ga nadzira ameriško podjetje. Absolutno vse informacije: patenti, tehnologije, ljudje, itd. Brez kakršne koli motivacije in brez sodnega dovoljenja, kar pomeni, da gre za nezakonita iskanja

»Zato sem v aferi prevzema ventilov, s katerimi so opremljene naše jedrske podmornice in elektrarne – ventili Segault, ki jih izdelujejo v Mennecyju v Essonneju – posredoval z besedami, da je izključeno, da gre ta posel pod ameriški nadzor. In zdaj je to v podjetju, ki ga obvladujejo Kanadčani.

Kanadčani nimajo ekstrateritorialnih pravic, ni problem delati s Kanadčani. Toda Američani so drugačni, ker so plenilci. To je razlog, zakaj sem rekel, da 'ne pride v poštev, da Segault, ki opremlja naše jedrske podmornice, posreduje naše informacije tuji sili'. Ker Kanadčani do tega nimajo pravice, je kaznivo, če to storijo. Toda za Američane je to zakon!«

Pri tem ne smemo pozabiti, da resničnost teh navedb še dodatno podčrtuje dejstvo, da so ZDA skupaj z Veliko Britanijo uspele prekiniti pogodbo o gradnji francoskih podmornic za Avstralijo in jo v okviru pogodbe novega zavezništva AUKUS nadomestiti z izgradnjo nove flote jedrskih podmornic, s pomočjo britanske in ameriške in ne francoske tehologije, kar je lani sprožilo resno ohladitev odnosov med Francijo in 'anglosaškimi' zaveznicami v zvezi NATO.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek