REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nastala je močna »tretja bančna skupina«: AIK in Gorenjska banka načrtujeta širitev poslovanja v Sloveniji in regiji

Nastala je močna »tretja bančna skupina«: AIK in Gorenjska banka načrtujeta širitev poslovanja v Sloveniji in regijiGorenjska banka in AIK Banka

Ob prevzemu Gorenjske banke s strani srbske AIK Banke so predstavniki obeh bank priredili tiskovno konferenco v Ljubljani, po kateri so odgovarjali tudi na vprašanja novinarjev.

V dvorani hotela Slon se je kar trlo novinarjev in gostov, vsi so imeli tud možnost, da si priskrbijo aparate ki so omogočali simultano prevajanje, vendar v dvorani, kjer je potekala konferenca v slovenskem in srbskem jeziku, ni bilo videti nikogar, ki bi potreboval pomoč tolmača.

Tudi to po svoje kaže, da AIK banka prihaja v Slovenijo na trg, ki jo dobro pozna in razume. Razumevanje in izkoriščanje sinergijskih prednosti – predvsem pa iskanje skupnih interesov med srbskim in slovenskim gospodarstvom – je bilo tudi v središču tiskovne konference.

Gorenjska banka načrtuje povečanje sedanjega tržnega deleža iz pet na najmanj sedem odstotkov.  

»S prevzemom Gorenjske banke smo postali prva banka iz Srbije, ki je zakorakala na trg Evropske unije. Naš cilj je, da Gorenjska banka postane močna slovenska banka, ter skupaj z AIK Banko tudi mednarodna finančna institucija. Še posebej ponosni smo, da smo dobili dovoljenja vseh regulatornih organov, tako slovenskih, srbskih kot tudi Evropske centralne banke,« je ob uspešnem prevzemnem postopku večinskega paketa delnic Gorenjske banke poudarila predsednica izvršnega odbora AIK Banke Jelena Galić.

Gorenjska banka pa bo tudi po spremembi lastništva nadaljevala samostojno poslovanje v skladu s slovensko in evropsko bančno regulativo, so poudarili na konferenci.

AIK in Gorenjska banka
S tiskovne konference: na sredini omizja sta Mario Henjak in Jelena Galić.

Po njenih besedah sedaj načrtujejo projekte, s katerimi bodo omogočili boljše sodelovanje gospodarstev obeh držav.

To sodelovanje je sicer že sedaj dobro, kajti Slovenija je na trg Srbije investirala za okoli milijardo evrov kapitala, iz Srbije v Slovenijo pa je bilo za okoli 280 milijonov investicij.

Dejansko jih pa je bilo še več saj so nekatere investicije »uradno« iz drugih držav, dejansko pa iz Srbije, kot je to primer z investicijami podjetja Comtrade, ki sicer prihajajo v Slovenijo iz Nizozemske.

S tem je v Sloveniji nastala »nova bančna skupina«, ki načrtuje povečanje sedanjega tržnega deleža iz pet na najmanj sedem odstotkov.

Na vprašanje, ali je Gorenjska banka podala tudi ponudbo za prevzem slovenske Abanke (rok se iztega o polnoči) odgovorni v banki niso želeli ne potrditi in ne zanikati, saj so podpisali sporazum, ki jim onemogoča javno komentiranje zadeve, so pa pojasnili, da ima banka na računih za 900 milijonov evrov likvidnostni sredstev in da torej nakup Abanke, kjer naj bi bila kupnina okoli 400 milijonov evrov, ne bi predstavljal večjega problema.  

Sedaj načrtujejo projekte, s katerimi bodo omogočili boljše sodelovanje gospodarstev obeh držav.

Srbska AIK Banka, ki jo prek MK Grupe obvladuje poslovnež Miodrag Kostić, je s tem sklenila prevzemni postopek večinskega paketa delnic Gorenjske banke in je z 90,11 odstotka delnic postala novi večinski lastnik banke.

S krepitvijo svoje prisotnosti v regiji AIK Banka utrjuje svoj tržni položaj in hkrati pridobiva možnosti, da skupaj z Gorenjsko banko ponudi svojim strankam kakovosten servis tudi znotraj Evropske unije.

To pomeni več uslug tudi za prebivalstvo – še v aprilu bodo odprte nove poslovalnice Gorenjske banke v Novem mestu in Kopru, deluje pa že nova poslovalnica v Mariboru.

Razširili se bodo tudi v druga mesta Slovenije in ponudili nove usluge. Predvsem želijo biti servis državljanov ter majhnim in srednjim podjetjem. Že doslej 70 odstotkov podjetij, ki so njihovi partnerji, prihaja iz drugih delov Slovenije in ne zgolj iz Gorenjske.

»AIK Banka bo kot strateški vlagatelj podpirala razvoj Gorenjske banke v močno regijsko banko, ki bo prisotna na celotnem trgu Slovenije,« je poudarila predsednica izvršnega odbora AIK Banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić. Glede deleža v hotelu Bernardin pa so dali vedeti, da so jih na dolgi rok pripravljeni prodati, da pa je vse »stvar cene in ponudbe.«   

Bilančna vsota banke naj bi bila 18,8 milijarde evrov, dobiček pa je 8, 62 odstotkov. Z načrtovano širitvijo nameravajo najmanj za 50 odstotkov povečati prihodke. Želijo biti ne samo servis strank, temveč ji ponujati tudi nasvete.

Opozorili so, da so v času krize nekatere banke »podjetja pustila na cedilu in marsikakšno si je to zapomnilo«, sami pa želijo podjetjem stati ob strani tako v dobrih kot v slabih časih. Računajo tudi na rast v nekaterih sektorjih, na primer v gradbeništvu, kjer je rast že znašala 17 odstotkov.

Gorenjska banka

Obenem pa bodo razširili tudi »online« ponudbo svojih uslug. Istočasno želijo ostati »družbeno odgovorna« banka. Na vprašanje, kako komentirajo, da so imeli »težave s soglasji« ranih finančnih institucij, na primer tudi Centralne banke v Srbiji pa je predsednica izvršnega odbora AIK Banke Jelena Galić odgovorila, da »se je sicer pisalo marsikaj«, da pa težav s soglasji preprosto »niso imeli.«  

 “S prevzemom Gorenjske banke smo postali prva banka iz Srbije, ki je zakorakala na trg Evropske unije. Naš cilj je, da Gorenjska banka postane močna slovenska banka ter skupaj z AIK Banko tudi mednarodna finančna institucija.

S tem nastaja nova bančna skupina, ki bo v prihodnosti imela pomembno vlogo tako v Sloveniji kot tudi širše.

Dejstvo, da smo izpolnili vse predpogoje za zaključek prevzemnega postopka, priča o kvalitetnih osnovah, na katerih AIK Banka gradi svoje poslovanje. Še naprej bomo spremljali in analizirali vse dobre prevzemne priložnosti v regiji s ciljem pozicioniranja kot eden izmed vodilnih igralcev na bančnem trgu v tem delu Evrope," je izpostavila Jelena Galić.

Po besedah predsednika uprave Gorenjske banke Maria Henjaka je banka z novim lastnikom pridobila strateškega partnerja, ki ji je  napovedal polno podporo v njenem nadaljnjem razvoju. S tem nastaja nova bančna skupina, ki bo v prihodnosti imela pomembno vlogo tako v Sloveniji kot tudi širše.

Miodrag Kostić
Miodrag Kostić, predsednik MK Group, ki ima v lasti tudi AIK Banko.

“Naš strateški cilj je, da bomo prepoznani kot ena izmed najbolj inovativnih bank ne le v Sloveniji, temveč tudi v regiji. Da bomo to lažje dosegli, bomo izkoristili sinergijo nove bančne skupine, znotraj katere bomo iskali nove priložnosti, ki nam jih ponuja skupni nastop. Novo poslovno sodelovanje omogoča Gorenjski banki možnost medsebojne izmenjave inovacij in tehnologije kot tudi izkušenj v procesih digitalne transformacije ter seveda sinergije pri servisiranju strank,” je izpostavil Henjak.

Od danes lahko komitenti obeh bank brez provizije uporabljajo bankomate obeh bank v Sloveniji in Srbiji, se še izpostavili.

Gorenjska banka in AIK Banka v letošnjem letu načrtujeta razvoj novih produktov in skupnih storitev za komitente.

Kot rezultat tega sodelovanja so slovenskim podjetjem, ki poslujejo na srbskem trgu, že na voljo posebej ugodne tarife; enako velja tudi za srbska podjetja, ki poslujejo v Sloveniji.

Od danes lahko komitenti obeh bank brez provizije uporabljajo bankomate obeh bank v Sloveniji in Srbiji, so poudarli na konferenci.

AIK Banka naj bi se zanimala tudi za nakup Abanke, tretje največje slovenske banke. Prav danes se namreč izteka rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup stoodstotnega deleža v banki. Mediji med interesenti največkrat navajajo sklad Apollo, madžarsko banko OTP, AIK Banko ter avstrijsko banko Erste.

Komentarji