REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na kaj morate biti pozorni v letu 2019?

Na kaj morate biti pozorni v letu 2019?

Številni finančni analitiki opozarjajo, da je vse več indikatorjev o nadaljevanju padca vrednosti delnic in borz v novem letu, kar bi lahko privedlo do nove recesije

Kaj naj bi bili glavni pokazatelji prihajajoče krize? Nekateri menijo, da bo to ameriška recesija, zaostritev trgovinske vojne, propad korporacij, medtem ko drugi analitiki izpostavljajo tri druge indikatorje

Ameriški kmetje, proizvajalci soje, so bili ena prvih žrtev gospodarske politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa, saj so izgubili najpomembnejši trg – Kitajsko.

Prvi indikator je cena soje na globalnem trgu. Ameriški kmetje, proizvajalci soje, so bili ena prvih žrtev gospodarske politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa, saj so izgubili najpomembnejši trg – Kitajsko. Kitajska je svoje potrebe zadovoljila s povečanjem nakupa soje v drugih državah; tako je največ pridobila Brazilija. Vseeno analitiki opozarjajo, da bo morebitno nadaljevanje trgovske vojne med ZDA in Kitajsko vplivalo na ceno soje, ki predstavlja pomemben prehrambni element v Aziji. 

Soja, ZDA, kmet
vir: Profimedia

Drugi pokazatelj morebitne (prihajajoče?) gospodarske krize je donosnost obveznic ameriške vlade. Različni analitiki imajo različne pristope do napovedovanja, a vsi se strinjajo, da ko donosnost desetletnih obveznic pade pod donosnost dvoletnih obveznic, je to vedno bil znak za prihajajočo recesijo. Konec leta 2018 je razlika med donosnostjo teh dveh skupin obveznic postala zelo majhna. 

Trenutno se okoli polovica delnic, ki se nahajajo v razvitih državah in še več v državah v razvoju, nahaja v t. i. medvedjem trgu.

Zadnji, tretji indikator je finančno »zdravje« gospodarskih združb. Kako dejansko stoji globalni finančni trg, bodo pokazale delnice. Trenutno se okoli polovica delnic, ki se nahajajo v razvitih državah in še več v državah v razvoju, nahaja v t. i. medvedjem trgu. Medvedji trg označuje obdobje borznega trgovanja, ko delnica v zadnjih 12 mesecih izgubi najmanj 20 odstotkov svoje vrednosti. 

Cene delnic so trenutno nizke – v letu 2019 to lahko pomeni priložnost za vlagatelje, da kupijo delnice in pokažejo zaupanje v trg, ali pa se bo nadaljeval padec njihovih vrednost, s čimer bo nastopila recesija, poroča Reuters.
 

Komentarji