REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Dansko odhaja delegacija s področja robotike

Na Dansko odhaja delegacija s področja robotike

Pod okriljem javne agencije Spirit in partnerjev danes na Dansko odhaja 28-članska poslovno-razvojna delegacija. V njej so predstavniki slovenskih podjetij in institucij, ki se ukvarjajo z razvojem robotike in avtomatizacije. Na obisku se bodo povezovali z mednarodnimi strokovnjaki in obiskali sejem robotike R-18, ki se odpira v torek.

Danska velja za eno najbolj aktivnih držav pri spodbujanju razvoja robotike v EU. Posebno vlogo v robotiki ima mesto Odense, ki je v manj kot desetih letih po zaprtju ladjedelnice leta 2009, ki je nudila zaposlitev večini prebivalcev, postalo sedež svetovno znanih kompetenčnih centrov s področja robotike in dronov, so sporočili iz agencije Spirit.

Danska velja za eno najbolj aktivnih držav pri spodbujanju razvoja robotike v EU

Člani poslovno razvojne delegacije se bodo med drugim srečali s člani in predstavniki danskega združenja inženirjev in sistema Odense Robotics. To je visokotehnološki sistem, ki vključuje več kot 120 podjetij, ki se ukvarjajo z robotiko in avtomatizacijo, dobavitelje, izobraževalne in raziskovalne institucije, investicijski kapital in javne akterje.

Delegacija iz Slovenije bo obiskala tudi sejem robotike R-18. Na njem bo slovenskim predstavnikom s področja robotike namenjen poseben dogodek, na katerem bodo danskim partnerjem predstavili svoje dosežke in rešitve.

Javna agencija Spirit Slovenija delegacijo organizira skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve, Kompetenčnim centrom Roboflex, Strateško-razvojnim inovacijskim partnerstvom Tovarne prihodnosti, Danskim združenjem inženirjev, nacionalno inovacijsko mrežo RoboCluster, ki združuje dansko strokovno znanje na področju raziskav, razvoja in oblikovanja robotike, ter organizatorji sejma robotike R-18.