REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na črni petek ameriški potrošniki vse bolj ostajajo doma … in kupujejo preko spleta

Na črni petek ameriški potrošniki vse bolj ostajajo doma … in kupujejo preko spleta

Po zahvalnem dnevu (Thanksgiving Day) pride črni petek, ki se je v ameriški (in nato svetovni) kulturi vpisal kot dan večjih popustov in predstavlja tudi začetek nakupovalnega obdobja pred glavnimi prazniki v decembru. A medtem ko so se včasih trume ljudi tlačile v trgovine in grabile izdelke iz polic ter rok drugih nakupovalcev, se zdaj okusi in navade spreminjajo.

Vse bolj je pomembna prisotnost spletne trgovine, ki je včasih le dopolnjevala, zdaj pa lahko popolnoma nadomešča klasične trgovine.

Vse bolj je pomembna prisotnost spletne trgovine, ki je včasih le dopolnjevala, zdaj pa lahko popolnoma nadomešča klasične trgovine. Vse več večjih trgovinskih podjetij, kot sta Walmart in Amazon, sledi doktrini, da ni pomembno, kje kupec zapravi denar (v klasični trgovini ali na spletu), samo da ga zapravi pri njih.

Glede na raziskavo Adobe Analytics se na črni petek spletni nakupi povečajo za več kot 23 odstotkov, kar v ZDA predstavlja šest milijard ameriških dolarjev. Za osnovo analize so vzeli 80 od stotih največjih ameriških trgovin.

Hkrati so ugotovili, da se je v primerjavi z lanskim letom promet na spletnih trgovinah na zahvalni dan povečal za kar 28 odstotkov in dosegel 3,7 milijarde dolarjev.

Hkrati so klasične trgovine v istem obdobju zabeležile upad prometa za 4 do 7 odstotkov, medtem ko se je sam obisk trgovin zmanjšal za pet do devet odstotkov, kažejo raziskave zadnjih let.

Samo leta 2017 so klasične trgovine zabeležile 8,9 odstotni padec prometa in 4,4 odstotni padec obiska v podaljšanem vikendu.

Vseeno analitiki opažajo, da se je frekvenca obiska trgovin stabilizirala in več ne pada kot v prejšnjih letih. Hkrati so zabeležili, da so potrošniki prenehali kupovati vsa darila za božično-novoletno sezono na vikend zahvalnega dneva in črnega petka, ampak so svoje nakupe razporedili na celotni november in december.

Nacionalna trgovinska federacija predvideva, da bodo v ZDA potrošniki med praznični nakupi v novembru in decembru porabili za 4,3 do 4,8 odstotka več kot lani, kar bo predstavljalo 717,45 do 720,89 milijarde dolarjev.

Nacionalna trgovinska federacija predvideva, da bodo v ZDA potrošniki med praznični nakupi v novembru in decembru porabili za 4,3 do 4,8 odstotka več kot lani, kar bo predstavljalo 717,45 do 720,89 milijarde dolarjev. To predstavlja povprečni letni dvig za 3,8 odstotka v zadnjih petih letih, še poroča Reuters.

Komentarji