REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Motor Evrope »kašlja«: Berlin plačuje visoko ceno zaradi nemškega »Njet!« ruskemu plinu

Motor Evrope »kašlja«: Berlin plačuje visoko ceno zaradi nemškega »Njet!« ruskemu plinuStopnja brezposelnosti v Nemčiji se je nepričakovano dvignila na najvišjo raven v dveh letih in pol, kar je znak, da šibkost največjega evropskega gospodarstva začenja vplivati ​​na trg dela. Vir: Posnetek zaslona, X

Zapiranje tovarn, ukinjanje delovnih mest in odpuščanja so postale dnevne novice, ki prihajajo iz Nemčije.

Največje evropsko gospodarstvo se sooča s krizo skoraj brez primere, podjetja pa znižujejo stroške, da bi uravnotežila visoke proizvodne stroške zaradi visokih cen energije in padajoče porabe.

Stopnja brezposelnosti v Nemčiji se je nepričakovano dvignila na najvišjo raven v dveh letih in pol, kar je znak, da šibkost največjega evropskega gospodarstva začenja vplivati ​​na trg dela.

Novembra se je število brezposelnih povečalo za 22.000, kažejo podatki Zvezne agencije za delo.

Naslednji statistični pregled bi lahko pokazal še slabše rezultate, saj so medtem nekatere tovarne, kot je Volkswagen, napovedale val ukinjanja delovnih mest.

Proizvajalec avtomobilov odpušča na tisoče delavcev v okviru 10 milijard evrov vrednega programa zmanjševanja stroškov v naslednjih treh letih.

In francoski proizvajalec pnevmatik Michelin je sporočil, da zapira tri svoje tovarne v Nemčiji, kjer je zaposlenih okoli 1530 delavcev.

V bistvu zapira štiri svoje obrate v Nemčiji, saj tudi servisno postajo seli na Poljsko.

Gre za nov korak k popolni deindustrializaciji Nemčije. V družbi so medtem opozorili na »pomanjkanje konkurenčnosti nemških operacij za evropske in izvozne trge«.

Olja na ogenj je prilila še razsodba nemškega ustavnega sodišča, da vlada kanclerja Olafa Scholza ne sme prerazporediti 60 milijard evrov neporabljenih sredstev iz obdobja pandemije korona virusa.

Vlada se je zato odločila zamrzniti vse nove izdatke, predvsem tiste, povezane z obnovljivimi viri energije, dokler se ne odloči, ali bo poskušala odpraviti t. i. zaviralca dolga ali se bo lotila zdesetkati izdatkov na drugih področjih.

Glavna »žrtev« zadevne sodbe bi lahko bili projekti prehoda na trajnostne vire energije, ki jih je vlada Olafa Scholza promovirala kot rešitev za gospodarsko krizo, ki jo je povzročila ustavitev uvoza poceni energije iz Rusije.

Fiskalni kaos v Nemčiji po šokantni sodbi najvišjega sodišča zdaj predstavlja še eno tveganje za okrevanje.

Predsednik Bundestaga za energijo Klaus Ernst je opozoril, da so gospodarske sankcije bolj škodile Nemčiji kot Rusiji.

»Cilj je zgrešen.

V Nemčiji je bila hrbtenica industrije poceni ruski plin, medtem ko gospodarstvo drugih evropskih držav ni bilo toliko odvisno od ruskih energentov. Vir: Posnetek zaslona, X

Rezultat so napihnjene cene energije, močan upad industrijske proizvodnje in krčenje nemškega gospodarstva.

Medtem gospodarstvo v Rusiji raste.

Tako zvezna vlada ogroža naš napredek,« je opozoril Ernst v televizijskem intervjuju, katerega del je bil objavljen na družbenem omrežju X.

Dejstvo je, da nemško gospodarstvo zaradi velike odvisnosti od poceni ruskega plina trpi dolgoročne posledice konflikta med Rusijo in Ukrajino.

Verjetno to zdaj z odloženim učinkom prihaja na plano.

V Nemčiji je bila hrbtenica industrije poceni ruski plin, medtem ko gospodarstvo drugih evropskih držav ni bilo toliko odvisno od ruskih energentov.

Nemčija ima predvsem problem na domačem trgu, to je negativna rast, manjše povpraševanje, manjše možnosti za prodajo svojih izdelkov. Zagotoviti mora neko likvidnost in potem narediti reorganizacijo znotraj biznisa, kar pomeni zapiranje določenega števila delovnih mest in določenih tovarn.

Da bi zagotovila čim ugodnejše razmere v svojem gospodarstvu, mora zmanjšati investicije tudi v drugih državah.

Nemčija kot velika, izvozno usmerjena industrijska država trpi največ težav od vseh članic Evropske unije, čeprav ima tudi največ sredstev za stabilizacijo gospodarstva.

Nemčija je edina evropska država, ki ima v letu 2023 negativno stopnjo rasti in je uradno v recesiji, medtem ko napovedi kažejo, da najnižjo rast pričakujejo v letu 2024.

Zato Berlin čakajo izzivi tudi v naslednjem letu, saj bo v prihodnjih mesecih čutiti učinek dviga obrestnih mer, kar zadeva naložbe.

Na splošno Nemci v daljšem časovnem obdobju, v zadnjih desetih letih, izgubljajo konkurenčnost.

Predvsem je cena energije, ki je šla v nebo vplivala, da so dodatno izgubljali svojo konkurenčnost, zaradi česar je njihovo gospodarstvo dodatno stroškovno obremenjeno.

Po drugi strani pa imajo glede realizacije na mednarodnem trgu čedalje manj prostora, saj na sceno prihajajo kitajski avtomobili in drugi izdelki.

Kontinuirano nazadovanje evropskega gospodarstva, opuščanje poceni ruskih energentov in visoke obrestne mere, zaradi katerih je povpraševanje po blagu padlo, so najbolj vplivali, da nemški izdelki izgubljajo na konkurenčnosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek