REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kontra: Kitajska sankcionira ameriška obrambna podjetja

Kontra: Kitajska sankcionira ameriška obrambna podjetjaPeking je ZDA pozval, naj spoštujejo načelo »ene Kitajske« in se vzdržijo dobave orožja Tajpeju. Vir: Posnetek zaslona, X

Po vrsti ameriških sankcij zoper kitajska podjetja sedaj Peking vse bolj pogosto vrača udarce.

Ukrepi so odgovor na odločitev Washingtona, da proda orožje Tajpeju, pravi Peking.

Kitajska je tako pravkar sankcionirala pet ameriških podjetij obrambne industrije kot odgovor na »hudo napačne ukrepe ZDA«, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

Peking je ZDA pozval, naj spoštujejo načelo »ene Kitajske« in se vzdržijo dobave orožja Tajpeju.

Ta poteza naj bi bila protiukrep zaradi odločitve Washingtona, da nadaljuje z novo prodajo orožja Tajvanu, kot tudi proti enostranskim sankcioniranjem kitajskih podjetij.

To se je zgodilo po tem, ko je Washington prejšnji mesec odobril 300 milijonov dolarjev vredno prodajo orožja Tajpeju pred tajvanskimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami 13. januarja, na katerih je favoritka Združenim državam naklonjena podpredsednica Lai Ching-te iz vladajoče Demokratske progresivne stranke.

V začetku leta 2023 je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna odobrila neposreden vojaški prenos 80 milijonov dolarjev Tajvanu v okviru programa, ki se običajno uporablja za suverene države - kar pa Tajvan ni, saj velja za kitajsko ozemlje.

V izjavi, objavljeni v nedeljo, je kitajsko zunanje ministrstvo navedlo, da ameriške sankcije, uvedene proti kitajskim podjetjem in posameznikom »pod različnimi lažnimi pretvezami«, škodujejo »kitajski suverenosti in varnostnim interesom ter spodkopavajo mir in stabilnost v Tajvanski ožini«.

Ameriška podjetja, ki jih bodo prizadele nove sankcije, so BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat in Data Link Solutions, navaja ministrstvo, ki dodaja, da ukrepi vključujejo zamrznitev premoženja podjetij in prepoved kitajskim organizacijam in posameznikom spdelovati z njimi.

Ta poteza naj bi bila protiukrep zaradi odločitve Washingtona, da nadaljuje z novo prodajo orožja Tajvanu, kot tudi proti enostranskim sankcioniranjem kitajskih podjetij.

Peking je ZDA pozval, naj spoštujejo načelo »ene Kitajske« in se vzdržijo dobave orožja Tajpeju.

Dodal je, da bo prišlo do »močnega in odločnega odziva«, če bo Washington nadaljeval z »nezakonitimi enostranskimi sankcijami«.

Kitajski predsednik Ši Džinping je novembra 2023 ameriškega predsednika Joeja Bidna opozoril, da je Tajvan največje in »najbolj potencialno nevarno« vprašanje v dvostranskih odnosih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek