REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajski izvoz raste nad pričakovanji

Kitajski izvoz raste nad pričakovanjizastava Kitajske

Največja izvoznica na svetu Kitajska kuje dobičke na račun globalne gospodarske rasti. Obseg izvoza kitajskega blaga se je prejšnji mesec povečal veliko bolj od pričakovanj, za kar je zaslužno tudi trgovanje s Severno Korejo, ki je kljub sankcijam ZN zaradi spornega jedrskega in raketnega programa vse bolj živahno.

Kitajska je junija povečala izvoz za 11,3 odstotka na letni ravni, so danes v Pekingu sporočili iz carinske uprave. Ekonomisti so pričakovali le 8,7-odstotno rast. Prav tako je bila s 17,2 odstotka nad pričakovanji rast uvoza.

Zunanjetrgovinski presežek Kitajske, ki ga ameriški predsednik Donald Trump ostro kritizira, je samo v prejšnjem mesecu dosegel skoraj 43 milijard dolarjev. Pri tem je vrednost blagovne menjave z ZDA presegla 25 milijard dolarjev in dosegla najvišjo vrednost v več kot letu in pol.

Cvetelo je tudi trgovanje s Severno Korejo. To se je v letošnjem prvem polletju povečalo za 10,5 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani na 2,55 milijarde dolarjev. Pri tem se je izvoz kitajskega blaga v komunistično sosedo povečal za 29,1 odstotka.

ZDA od vlade v Pekingu zahtevajo, naj okrepi diplomatski in gospodarski pritisk na Severno Korejo glede njenih jedrskih ambicij. Napetosti so se zaostrile potem, ko je Severna Koreja ta mesec izvedla poskus z balistično raketo, ki bi lahko dosegla ameriško obalo.

V Pekingu so danes zagotovili, da sankcije ZN proti režimu Kim Jong-una spoštujejo, čeprav obseg trgovanja s Severno Korejo raste. "Sankcije Varnostnega sveta ZN ne pomenijo popolne prepovedi trgovanja. Na dobave, ki služijo za preživetje severnokorejskega prebivalstva, še posebej človekoljubne narave, sankcije ne bi smele vplivati," je poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil tiskovni predstavnik carinske uprave Huang Songping.

Kot primer izvajanja pritiska na Severno Korejo je izpostavil zmanjšanje uvoza severnokorejskega blaga v prvem letošnjem polletju ter dodal, da se ta strmo zmanjšuje vsak mesec že od marca.

Mednarodni denarni sklad je pred kratkim izboljšal napoved rasti obsega bruto domačega proizvoda Kitajske v tem letu s 6,6 na 6,7 odstotka. Za leto 2018 državi napoveduje 6,2-odstotno gospodarsko rast. To naj bi v prihodnje bolj poganjala potrošnja kot pa izvoz.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek