REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska v tretjem četrtletju s 6,7-odstotno rastjo BDP

Kitajski BDP se je v tretjem četrtletju letos na letni ravni povečal za 6,7 odstotka, je danes objavil kitajski statistični urad. Rast je bila enaka kot v prvem in drugem četrtletju ter je v skladu z vladnim ciljem. Analitiki opozarjajo na hitro rast posojil in pregret nepremičninski trg.

Stabilizacija rasti bruto domačega proizvoda (BDP) je posledica povečanja kreditiranja in hitre rasti nepremičninskega trga, ki sta podprla gospodarstvo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Splošni rezultat je boljši, kot je bilo pričakovati. Narodno gospodarstvo je raslo stabilno," je po poročanju AFP dejal predstavnik statističnega urada Sheng Laiyun.

Rast je v skladu z vladnimi napovedmi - cilj vlade je rast med 6,5 in sedmimi odstotki, potem ko je lani Kitajska dosegla 6,9-odstotno gospodarsko rast. A analitiki opozarjajo, da se oblasti preveč zanašajo na poceni kreditiranje, ki prinaša finančno tveganje.

Danes so bili objavljeni tudi podatki, ki so pokazali na rast zasebne potrošnje. Ta postaja vse pomembnejša komponenta gospodarske rasti. Peking si namreč prizadeva spremeniti strukturo rasti, in sicer da bi namesto investicij in izvoza večjo vlogo igrala potrošnja gospodinjstev. Oblast pri tem uporablja stimulativne ukrepe, da bi se izognila trdemu pristanku, poroča AFP.

Sheng je priznal, da je gospodarstvo v ključnem obdobju transformacije, ko stare dejavnike nadomeščajo novi,m pri tem pa da obstajajo številni "nestabilni in negotovi domači in zunanji dejavniki" ter da osnova za "trajno gospodarsko rast ni dovolj trdna".

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek