REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska v letu 2024 pričakuje 5-odstotno gospodarsko rast

Kitajska v letu 2024 pričakuje 5-odstotno gospodarsko rastZačetek dela srečanja, znanega kot »dve seji«. Foto: Xinhua

V skladu s poročilom o delu vlade, ki je bilo v torek predloženo v razpravo nacionalnemu zakonodajnemu telesu, namerava Kitajska leta 2024 doseči približno 5-odstotno gospodarsko rast.

Država pričakuje, da bo letos ustvarila več kot 12 milijonov delovnih mest na urbanih območjih in ohranila pregledano stopnjo brezposelnosti v mestih na približno 5,5 odstotka, je navedeno v poročilu.

Država pričakuje, da bo letos ustvarila več kot 12 milijonov delovnih mest na urbanih območjih in ohranila ocenjeno urbano stopnjo brezposelnosti v mestih na približno 5,5 odstotka, je navedeno v poročilu.

Nadaljevala se bosta proaktivna fiskalna politika in preudarna monetarna politika, razmerje med primanjkljajem in bruto domačim proizvodom (BDP) naj bi znašalo 3 odstotke, javnofinančni primanjkljaj pa naj bi se v primerjavi s proračunskim zneskom za leto 2023 povečal za 180 milijard juanov.

Država bo letos izdala 3,9 bilijona juanov namenskih obveznic za lokalne vlade, kar je za 100 milijard juanov več kot lani.

Prav tako bo v vsakem od naslednjih nekaj let izdala dolgoročne posebne državne obveznice za namen izvajanja glavnih nacionalnih strategij in krepitve varnostnih zmogljivosti na ključnih področjih, začenši z 1 bilijonom juanov takšnih obveznic v letošnjem letu, je navedeno v poročilu.

Poročilo navaja, da je treba okrepiti doslednost usmeritve makro politike.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek