REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska se ponaša z največjo mrežo hitrih polnilnic za električne avtomobile na svetu

Kitajska se ponaša z največjo mrežo hitrih polnilnic za električne avtomobile na svetuKitajske polnilne postaje za EV. Vir: Twitter

»Kitajska je največji svetovni onesnaževalec, ustvari toliko ogljikovega dioksida kot ZDA, Indija, Rusija in Japonska – skupaj,« je te dni zapisal Bloomberg.

To za državo z 1,4 milijarde prebivalcev seveda ni nič nenavadnega.

Obtožbe in nasprotne obtožbe so se razplamtele tudi ob vrhu COP26 v Glasgowu, kjer so v ospredju dogovori o omejevanje toplogrednih plinov.

Ob vseh kritikah Kitajske se je potrebno zamisliti, kajti na tem področju Peking očitno zelo prehiteva prav vse na svetu.

Toda pri tem se pozablja, da ima Peking tudi resen načrt elektrifikacije in vzpodbujanja prehoda na krožno in glede izpustov »nevtralno« gospodarstvo.

Tega se seveda ne da narediti čez noč, saj bo potrebno izpad termoelektrarn, največjih onesnaževalcev, nadomestiti z novimi viri energije.

V prometu pa bo potrebno zgraditi povsem novo infrastrukturo polnilnic.

Toda prav na tem področju Kitajska briljira in je že daleč pred ZDA in celo Evropo.

Zavida ji lahko tudi Slovenija.

Zadnji podatki Zveze za promocijo polnilne infrastrukture za električna vozila kažejo, da ima Kitajska največjo mrežo polnilnic za električna vozila na svetu.

Električne polnilne potaje za EV na Kitajskem  Vir:Twitter
Električne polnilne postaje za EV na Kitajskem. Vir: Twitter

S preko 2,2 milijona polnilnih postaj se ob tem mreža polnilnic gradi z impresivno hitrostjo, medtem ko številne druge države, predvsem ZDA in države južne in vzhodne Evrope na tem področju močno zaostajajo.

Kitajska se je za to pot odločila že pred desetletjem. Takrat je uvedla državne vzpodbude za hibridna in električna vozila. Med letoma 2009 in 2012 je bilo kljub temu le 0,01 odstotka novih vozil na Kitajskem povsem električnih.

Nato so uvedli nove vzpodbude ter sprožili načrte za izgradnjo polnilnic.

Prodaja električnih vozil se je povečala za 300 odstotkov in več. Leta 2018 so prodali že več kot milijon električnih vozil letno.

Kitajska je tudi modro odprla svoj trg za Teslo in druge proizvajalce vozil, kar je prispevalo h konkurenčnosti domačih proizvajalcev.

NIO, SAIC in drugi proizvajalci so hitro uspeli postati prevladujoči na domačem trgu in sedaj osvajajo druge trge – tudi evropskega.

Število javnih polnilnic za električne avtomobile se je na Kitajskem od lani pa do letos – več kot podvojilo.

Ob tem se je število polnilnic za električne avtomobile od lani pa do letos – več kot podvojilo.

Samo v letu 2021 so dodali 240.000 javnih polnilnic, tako da jih je skupaj 1,04 milijona.

Gre za povečanje v višini 72,3 odstotka. Drugo polovico polnilnic predstavljajo tiste, ki so instalirane v zasebnih objektih in obratih.

Rast števila javnih polilnic za EV na Kitajskem
Rast števila javnih polilnic za električna vozila (EV) na Kitajskem. Vir: Statista

To so osupljive številke.

ZDA imajo, za primerjavo, le 45.124 javnih polnilnih postaj in 111.000 polnilnih mest.

Najpomembnejše v vseh državah ostajajo polnilne postaje Tesle.

Teh je 25.000, v naslednjih dveh letih pa želi Tesla njihovo število potrojiti.

Toda za elektrifikacijo svetovnega avtomobilizma napori Tesle ne bodo dovolj.

Ob vseh kritikah Kitajske se je ob tem potrebno zamisliti, kajti na tem področju Peking očitno zelo prehiteva prav vse na svetu.

Delite članek