REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo vlaga milijarde dolarjev v nove talibanske rudnike?

Kdo vlaga milijarde dolarjev v nove talibanske rudnike?Afganistan leži na velikih zalogah surovin, ki so bile v zadnjih štirih desetletjih zaradi pogostih konfliktov komaj izkoriščene. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Talibanske oblasti v Afganistanu so v četrtek v Kabulu podpisale pogodbe za izkoriščanje velikih zalog mineralov v vrednosti 6,5 milijarde dolarjev.

Obstaja sedem rudnikov, v katerih se bo kopalo zlato, baker, svinec in železo, poroča afganistanska državna agencija Bachtar.

Investitorji in izvajalci niso imenovani, pogodbe so ostale zavite v tančico skrivnosti.

Rudarilo se bo v štirih provincah: Herat, Ghor, Logar in Takhar.

Iz izjave talibanskega ministrstva za gospodarske zadeve izhaja, da naložbe prihajajo iz Azije in Evrope.

Ministrstvo ni navedlo več podrobnosti.

Afganistan leži na velikih zalogah surovin, ki jih v zadnjih štirih desetletjih ob pogostih spopadih skorajda nihče ni izkoriščal, naravno bogastvo te države pa je po poročanju nemškega Spiegla ocenjeno na več kot bilijon dolarjev.

Zaenkrat pa primanjkuje infrastrukture in zadostnih energetskih zmogljivosti za izkoriščanje nahajališč v velikem obsegu.

Neobalna lega Afganistana in razgibana pokrajina otežujeta rudarjenje in izvoz, poudarja nemški časnik.

RT Indija dodaja, da naj bi podjetja, vključena v največji trgovinski posel v Afganistanu od leta 2021, imela partnerje na Kitajskem, v Iranu in Turčiji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek