REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kakor Eskimi: Nemce oblasti že navajajo na gretje stanovanj s svečami, cene plina pa letijo v nebo…

Kakor Eskimi: Nemce oblasti že navajajo na gretje stanovanj s svečami, cene plina pa letijo v nebo…Tudi Eskimi zlahka preživijo brez plina... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Državni energetski regulator v Nemčiji je sporočil, da bi upad dobave iz Rusije lahko povzročil dvig računov gospodinjstev.

Nemški potrošniki bi lahko do naslednje zime dobili podvojene ali potrojene račune za plin, je opozoril vodja državnega energetskega regulatorja.

Klaus Muller, predsednik Zvezne omrežne agencije je dejal, da bi se lahko zaradi prihajajoče zaustavitve plinovoda Severni tok 1, ki prinaša ruski zemeljski plin v Nemčijo prek Baltskega morja, dotok plina v Nemčijo popolnoma prekinil.

»Večina scenarijev ni lepih in bo privedla do bodisi premalo plina ob koncu zime bodisi do zelo težkih razmer že jeseni ali pozimi,« je v petek priznal Muller v pogovoru za javno radiotelevizijo ARD.

Večina scenarijev ni lepih in bo privedla do bodisi premalo plina ob koncu zime bodisi do zelo težkih razmer že jeseni ali pozimi.

Uradnik je ljudi pozval, naj varčujejo z energijo, saj računi rastejo.

»K temu lahko prispeva vsak v industriji in v svojem domačem življenju - in ja, to vključuje tudi oblačenje puloverjev, krajše tuširanje, znižanje toplote v stanovanjih, vse to lahko pomaga,« je dejal Klaus Muller, predsednik Zvezne omrežne agencije.

V ta namen so v Nemčiji že pričeli predvajati podučne filme, ki prikazujejo, kako se lahko ljudje v stanovanjih »zagrejejo« celo ob uporabi – sveč.

In debelih puloverjev…

Nekako tako torej, kot se v iglujih grejejo Eskimi.

V začetku tega tedna je ruski energetski velikan Gazprom sporočil, da bo plinovod Severni tok 1 sredi julija za 10 dni prenehal dobavljati plin Nemčiji zaradi načrtovanega letnega vzdrževanja.

Dela bodo potekala od 11. julija do 21. julija.

Prejšnji teden je bilo rusko podjetje prisiljeno zmanjšati dobave po plinovodu za kar 60 odstotkov zaradi tehničnih težav, ki so rezultat zahodnih sankcij proti Moskvi.

Gazprom je dejal, da nemški dobavitelj opreme Siemens Energy ni pravočasno vrnil plinskih črpalnih enot na kompresorsko postajo, saj so popravljene turbine za potiskanje plina obtičale v vzdrževalnem objektu v Kanadi, vse to pa zaradi sankcij Ottawe proti Rusiji.

»Sploh ne razumem, s čim se boste greli? Nočete plina, ne razvijate jedrske energije, ampak kaj boste - se ogrevali na drva ali kaj?«

Nemške oblasti so rusko razlago večkrat zavrnile kot pretvezo za uporabo plina kot političnega orožja.

V začetku tega tedna je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov ponovno zavrnil te nemške  obtožbe in dejal, da je bil Berlin vnaprej obveščen o »servisnih ciklih« plinovoda Severni tok 1.

Uresničujejo se torej zajedljivi komentarji predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina, ki je ob sankcijah Zahoda dejal: »Sploh ne razumem, s čim se boste greli? Nočete plina, ne razvijate jedrske energije, ampak kaj boste - se ogrevali na drva ali kaj?«

»No tudi po drva morate oditi v Sibirijo...« je predsednik Ruske federacije iskreno sočustvoval s težavami Evropejcev in požel smeh v dvorani, polni poslušalcev...

Čeprav je Slovenija nekoliko manj odvisna od ruskega plina pa zaradi podobne politike sankcij do Rusije in vpliva cene plina na ceno elektrike na enotnem evropskem trgu, slovenskim potrošnikom grozi podobna nevarnost precej hladne zime.

Delite članek