REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jekleni prijatelji: Kitajski predsednik na obisku v Srbiji vodi kar 400-člansko delegacijo, sodelovanje pospešuje nov sporazum

Jekleni prijatelji: Kitajski predsednik na obisku v Srbiji vodi kar 400-člansko delegacijo, sodelovanje pospešuje nov sporazum

V čast kitajskemu voditelju Xi Jinpingu, ki danes prihaja na dvodnevni obisk v Srbijo, na ulicah srbske prestolnice že vihrajo zastave Kitajske in Srbije.

Predsednik Xi bo nocoj obiskal Beograd, v Srbiji pa bo vodil 400-člansko kitajsko delegacijo.

Postavljeni so tudi reklamni panoji z napisi v srbščini in kitajščini: »Dobrodošli, spoštovani kitajski prijatelji«, ob avtocesti pa sta bili obešeni veliki zastavi obeh držav.

Velika rdeča zastava s petimi zlatimi zvezdami pokriva zahodna vrata Beograda – na stolpu Geneks, z napisanim pozdravnim sporočilom voditelju države, s katero ima Srbija močne gospodarske in politične vezi.

Sčasoma so te vezi postale »jekleno prijateljstvo«, kar je neizogibna ocena ob vsakem obisku ali govoru o odnosih med Beogradom in Pekingom.

Z uveljavitvijo prostotrgovinskega sporazuma med Srbijo in Kitajsko bodo predvidoma julija letos takoj ali postopoma odpravljene ali znižane carine za 10.412 srbskih in 8.930 kitajskih izdelkov.

Kitajski predsednik je danes na obisku v Srbiji na povabilo srbskega predsednik Aleksandra Vučića.

To je prvi obisk predsednika Xija v Evropi v zadnjih petih letih od izbruha pandemije Covid-19, med tokratno evropsko turnejo pa bo obiskal le tri evropske prestolnice – Pariz, Beograd in Budimpešto.

Že med pandemijo je Kitajska zelo hitro pomagala Srbiji z cepivi in zaščitno opremo.

Člani kitajske delegacije, ministri in predstavniki institucij so medtem že prispeli v Beograd v okviru dvodnevnega obiska v Srbiji, ki ga bo danes začel kitajski predsednik Xi Jinping.

Podpredsednik vlade in minister za finance Siniša Mali je skupaj z ministrom za trgovino Tomislavom Momirovićem pričakal prve goste iz Kitajske in jih pozdravil na letališču.

Poleg ratifikacije prostotrgovinskega sporazuma s strani Pekinga bo na mizi pred kitajsko delegacijo v prihodnjih dveh dneh še najmanj 10 memorandumov s področja robotike, satelitov, letečih avtomobilov, kmetijstva itd. kot delovna mesta in naložbe v OVE, zeleni vodik, pa tudi nove infrastrukturne objekte.

Kitajska je 2. največja posamezna zunanjetrgovinska partnerica Srbije.

Po podatkih republišega zavoda za statistiko jer Srbija v letu 2023 s Kitajsko dosegla za 5,6 milijarde evrov menjave, od tega 1,1 milijarde evrov izvoza iz Srbije, uvoza iz Kitajske pa je bilo za 4,5 milijarde evrov (6,1 milijarde dolarjev).

Zadnji obisk kitajskega predsednika je bil leta 2016, že naslednje leto pa je bilo čutiti izboljšanje sodelovanja med državama.

Številne evropske države, tudi Slovenija, kitajskim podjetjem postavljajo ovire ob sodelovanju, to pa se že pozna tudi pri nazadovanju evropskega gospodarstva. Drugače je v Srbiji.

Kitajska je tudi največja posamezna vlagateljica v Srbiji, s skupno višino naložb v prvih treh četrtletjih lanskega leta okoli 818 milijonov evrov.

Po podatkih RZS iz leta 2017 je skupna blagovna menjava med Srbijo in Kitajsko znašala 1,8 milijarde dolarjev, kar priča o rasti sodelovanja med državama.

Takrat je bil srbski delež v skupni menjavi le 3,5 odstotka, po podatkih za leto 2023 pa bi se je delež povečal na 25 odstotkov.

Leta 2017 je Srbija postala ena od 28 držav ustanoviteljic globalne pobude »Pas in cesta«, ki jo je leta 2013 sprožil Xi Jinping.

Danes je Kitajska ena od 5 največjih upnic Srbije s skupnim dolgom v višini 4,6 milijarde evrov, ki se je v zadnjih 11 letih povečal za 15-krat.

Iz EU pogosto kritizirajo Srbijo zaradi prav teh kreditov, ki pa so po ocenah srbskih poslovnežev in oblasti zelo ugodni in brez političnih pogojevanj.

Številne evropske države, tudi Slovenija, kitajskim podjetjem postavljajo ovire ob sodelovanju, to pa se že pozna tudi pri nazadovanju evropskega gospodarstva.

Drugače je v Srbiji.

Kitajska je tudi največja posamezna vlagateljica v Srbiji, s skupno višino naložb v prvih treh četrtletjih lanskega leta okoli 818 milijonov evrov.

V Srbiji so bili do sedaj v partnerstvu s Kitajsko začeti in zaključeni naslednji projekti:

 

– železnica Beograd–Budimpešta

– 2 odseka avtoceste »Miloš Veliki«.

– obvoznice okoli Beograda

– Fruškogorski koridor

– obvoznica okoli Užic

– toplovod Obrenovac-Novi Beograd

– most Zemun-Borča

- posodobitev termoelektrarne "Kostolac"

- širitev rudnika »Drmno«.

– Izgradnja razžveplalne naprave TENT,

- dokončanje izgradnje termoelektrarne "Kolubara B"

 

Največje posamične kitajske investicije v Srbiji so:

 

1. Zijin Mining - 1,26 milijarde evrov

2. Linglong Tire – 800 milijonov evrov

3. Skupina HBIS – 466 milijonov evrov

4. Minth Group – 370,9 milijona evrov

5. Mei Ta – 124,4 milijona evrov

6. Skupina Hisense – 101,2 milijona evrov

7. Johnson Electric – 65 milijonov evrov

8. Xingyu Automotive – 60 milijonov evrov

9. Yanfeng – 47,1 milijona evrov

10. BMTS – 22,5 milijona evrov

Z uveljavitvijo prostotrgovinskega sporazuma med Srbijo in Kitajsko bodo predvidoma julija letos takoj ali postopoma odpravljene ali znižane carine za 10.412 srbskih in 8.930 kitajskih izdelkov.

Med temi izdelki so srbska jabolka, slive, breskve, sojino olje, suhe maline, pivo, voda, kisla voda, farmacevtski in industrijski izdelki ter vino in žganje.

Zelo pomemben za prihodnji vzpon sodelovanja bo tudi sporazum o prosti trgovini, ki ga je Srbija podpisala s Kitajsko.

Zato je Srbija že dosegla skupno trgovinsko menjavo s Kitajsko v višini 6,1 milijarde dolarjev.

»Verjamem, da bomo to v naslednjih 10 letih podvojili ali potrojili ali to celo presegli,« je nedavno dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Kitajska je tudi največja posamezna vlagateljica v Srbiji, s skupno višino naložb v prvih treh četrtletjih lanskega leta okoli 818 milijonov evrov. rbija že dosegla skupno trgovinsko menjavo s Kitajsko v višini 6,1 milijarde dolarjev, pospešiil pajo bo tudi novi brezcarinski sporazum.

Podpis tega sporazuma in njegova uveljavitev bosta velikega pomena in koristi za obe državi, srbskim proizvajalcem odpirata priložnost za širitev na ta trg, potencialno pa prinašata tudi nekaj izzivov.

Odprt trg lahko tako povzroči večjo konkurenco, kar bi dodatno motiviralo srbske poslovneže za izboljšanje kakovosti in konkurenčnosti njihovih izdelkov, hkrati pa olajšalo investicije iz Kitajske v Srbijo in obratno, kar znova  vodi v razvoj novih poslovnih projektov in ustvarjanje delovnih mest, pa tudi zagotavljanje večjega medsebojnega dostopa do tehnologij in znanja.

Ne glede na veliko sodelovanje s Kitajsko Srbija - za zdaj - ostaja na evropski poti.

Kot je dejal predsednik Srbije zato, da bi evropske partnerje "živcirala."

Ob padajoči javni podpori za vstop v EU (okoli in pod 40 podstotki) in povečevanju menjave s Kitajsko pa ni nujno, da bo na tej poti ostala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek