REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jeklarji v Štorah bodo ponovno stavkali

Jeklarji v Štorah bodo ponovno stavkaliVIR: Insajder.com

Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) je danes sporočila, da so bila neuspešna pogajanja med stavkovnim odborom in vodstvom podjetja Štore Steel, tako da bodo 10. avgusta jeklarji izvedli celodnevno stavko. 

Po navedbah KSS je bilo izvedenih več krogov pogajanj, a so bila neuspešna, »ker sta se glavni direktor Jani Jurkošek in tehnični direktor Boris Kumer pogajala očitno brez pooblastil za pogajanja, dosežen dogovor z njima na naslednjih pogajanjih ni več veljal.«

Medtem ko so se sindikalni pogajalci dvakrat prilagodili pogojem podjetja, a nato pogajalci podjetja vseeno niso želeli podpisati dogovora.

Medtem ko so se sindikalni pogajalci dvakrat prilagodili pogojem podjetja, a nato pogajalci podjetja vseeno niso želeli podpisati dogovora. »Po že skoraj doseženem dogovoru z direktorjema je podjetje že dogovorjeno dvakrat preobrnilo v celoti, kot da zavlačujejo in se iz stavkajočih norčujejo. Stavkajoči se ob tem sprašujejo, kdo sploh vodi podjetje, če ne glavni in tehnični direktor,« so še zapisali pri KSS. 

Tako bodo nekaj dni po koncu kolektivnega dopusta, torej 10. avgusta, izvedli celodnevno stavko z namenom izpolnitve stavkovnih zahtev v celoti. »Dovolj imajo težavnega dela za mizerno plačo, medtem ko njihovi sodelavci v drugih obratih zaslužijo enako ali celo več, njihovo delo glede pogojev dela je dosti lažje in ni primerljivo z dosti težavnejšim delom jeklarjev. Njihovo delo v upravi in drugih obratih je glede pogojev dela dosti lažje in nikakor ni primerljivo z dosti težavnejšim delom jeklarjev,« so zaključili sindikalni predstavniki.

Bistvo stavkovne zahteve jeklarjev je 23-odstotni dvig dodatka za pogoje dela. Stavka bo potekala od petka, 10. avgusta, od 6. ure do sobote, 11. avgusta, do 6. ure zjutraj, je za STA povedal predsednik KSS Gvido Novak. Stavkovni odbor se bo sestal v tednu pred stavko in se dogovoril o organizacijskih podrobnostih stavke, ki jih bodo predvidoma predstavili tudi na novinarski konferenci.

Kot navajajo v KSS, do dogovora ni prišlo predvsem zato, "ker sta se glavni direktor Jani Jurkošek in tehnični direktor Boris Kumer pogajala očitno brez pooblastil za pogajanja", saj dosežen dogovor z njima na naslednjih pogajanjih ni več veljal.

Kot pojasnjujejo v sindikatu, je "po že skoraj doseženem dogovoru z direktorjema podjetje že dogovorjeno dvakrat preobrnilo v celoti, kot da zavlačujejo in se iz stavkajočih norčujejo. Stavkajoči se ob tem sprašujejo, kdo sploh vodi podjetje, če ne glavni in tehnični direktor".

Štore Steel - nadzor izdelave Vir:Štore Steel

"Podjetje je dvakrat že dogovorjeno dobesedno povozilo in vedno znova prihajalo z novimi oblikami in nižjim dvigom plač, kot je že bil dogovorjen. Stavkovna zahteva je dvig plač jeklarjev zaradi težkih pogojev dela in s tem doseganje diferenciacije do ostalih zaposlenih v podjetju Štore Steel," je še pojasnil Novak. Prvotna zahteva je bila 25-odstotni dvig količnika za pogoje dela, po zadnjem približevalnem predlogu pa je stavkovna zahteva 23-odstotni dvig količnika.

Jeklarji so odločni, da gredo do konca in če bo potrebno, bodo po celodnevni stavki nadaljevali s stavko do izpolnitve stavkovnih zahtev v celoti, napovedujejo.

Po navedbah sindikata imajo zaposleni v jeklarni dovolj težavnega dela "za mizerno plačo", medtem ko njihovi sodelavci v drugih obratih zaslužijo enako ali celo več, njihovo delo glede pogojev dela pa da je dosti lažje in ni primerljivo s težkim delom jeklarjev.

Podjetje je dvakrat že dogovorjeno dobesedno povozilo in vedno znova prihajalo z novimi oblikami in nižjim dvigom plač, kot je že bil dogovorjen

V jeklarni je konec junija že potekala kratka opozorilna stavka, v kateri je sodelovalo od 80 do 90 delavcev od skupno 155 zaposlenih v jeklarni. Vseh zaposlenih v podjetju pa je 550.

Vodstvo družbe Štore Steel je sredi junija zaključilo pogajanja o dvigu plač s Sindikatom kovinske in elektroindustrije. Osnovna plača vsem zaposlenim se bo po takratnih pojasnilih poslovodstva zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni, kjer so delovne razmere najslabše, pa se bo količnik dvignil za eno ali dve točki.

V KSS ocenjujejo, da je dvig osnovnih plač, ko se dogovor natančneje prouči, v resnici minimalen in predstavlja prej le štiri odstotke. Bistvo njihove stavkovne zahteve je, kot omenjeno, predvsem dvig dodatka za pogoje dela, ki se je s spremembami sistemizacij z leti izničil.