REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iran grozi ZDA in zahodnim državam s poplavo drog zaradi gospodarskih sankcij

Iran grozi ZDA in zahodnim državam s poplavo drog zaradi gospodarskih sankcijVir: Pixsell

Iranski predsednik Hassan Rouhani je posvaril ZDA, da zaradi ponovno uvedenih gospodarskih sankcij Iran ne bo več zmožen preganjati trgovine z mamili, kar bo povečalo pretok mamil v zahodne države, vključno z ZDA. 

Rouhani je med včerajšnjemu govoru na protiteroristični konferenci v Teheranu dejal, da »bojkotiranje Irana spodkopava našo zmožnost pregona mamil in terorizma.« 

»Z oslabitvijo Irana preko sankcij, številni ljudje ne bodo varni. Tisti, ki temu ne verjamejo, kaj smo dejali, naj dobro pogledajo na zemljevid,« je poudaril Rouhani.

»Z oslabitvijo Irana preko sankcij, številni ljudje ne bodo varni. Tisti, ki temu ne verjamejo, kaj smo dejali, naj dobro pogledajo na zemljevid,« je poudaril Rouhani. Na konferenci so sodelovali predstavniki parlamentov iz Afganistana, Pakistana, Turčije, Kitajske in Rusije, ki se vse upadajo s problematiko mamil.

Iranski predsednik je poudaril, da Iran vsako leto porabi več milijonov dolarjev za boj proti tihotapljenju mamil, »rezultati česar zagotavljajo več zdravja za ljudi od vzhodne Evrope do zahodne Amerike ter od severne Afrike do zahodne Azije.«

Posvaril je vse, ki bojkotirajo Iran, »da če bodo naše zmožnosti boja proti drogam in terorizmu v njihovem izvoru spodkopane, ne boste preživeli ruševin drog, beguncev, bomb in atentatov.«

Afganistan je postal večji proizvajalec heroina, opija in morfija za »odjemalce« v Pakistanu, Indiji, Iranu in državah centralne Azije, kot tudi glavni proizvajalec heroina, ki pride v Evropo.

Geostrateški položaj Irana med Afganistanom, s katerim deli 900 kilometrov dolgo mejo, in Evropo igra odločilno vlogo, saj je prav preko Irana prišlo v Evropo večina mamil iz Afganistana.

Letos je iranska policija zasegla več kot 330 ton mamil. Afganistan je postal večji proizvajalec heroina, opija in morfija za »odjemalce« v Pakistanu, Indiji, Iranu in državah centralne Azije, kot tudi glavni proizvajalec heroina, ki pride v Evropo.

Novembra so ZDA proti Iranu ponovno uvedle sankcije, ki so bile predhodno dvignjene zaradi dogovora o iranskem jedrskem programu. Novo uvedene sankcije so prizadele skoraj 700 fizičnih in pravnih oseb, vključno s 50 iranskimi finančnimi ustanovami.

ZDA grozijo s protiukrepi tudi vsem osebam, ki bi sodelovale z Iranom, še poroča CNN.
 

Komentarji