REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Huawei »osvetljuje prihodnost« s 5G tehnologijo 

promocijsko sporočilo
Huawei »osvetljuje prihodnost« s 5G tehnologijo Huawei roadshow Ljubljana

Slovenija je ta teden gostila regijski inovacijski »Roadshow« dogodek, s katerim Huawei po evropskih prestolnicah in večjih mestih predstavlja inovacije in pridobitve, ki jih za potrošnike in gospodarstvo in prinaša 5G tehnologija. 

Huawei želi s projektom »Osvetlimo prihodnost« prikazati praktične vidike tehnološkega napredka, ki ga prinaša 5G tehnologija vsakemu zainteresiranemu posamezniku.

Kot je ob obisku predstavitvenega tovornjaka dejal Walter Zhank, novi direktor družbe Huawei Technologies v Sloveniji, so »bolj kot številke impresivni odzivi uporabnikov, ki že koristijo prednosti 5G tehnologije. Prenos podatkov s 5G je do 10x hitrejši v primerjavi s 4G, poganja pa tudi že nove storitve in aplikacije navidezne resničnosti (VR), oblačnih storitev ter umetne inteligence, ki jih razvijajo podjetja po vsem svetu.« 

Huawei želi s projektom »Osvetlimo prihodnost« prikazati praktične vidike tehnološkega napredka, ki ga prinaša 5G tehnologija vsakemu zainteresiranemu posamezniku.

Na dogodku so imeli tako udeleženci priložnost pobliže spoznati konkretne realne primere uporabe tehnologije, npr. pametnega 5G skladišča.

Poleg same predstavitve so tovornjak prihodnosti spremljali njihovi strokovni sodelavci, ki so delovanje 5G tehnologije vsakemu podrobneje osvetlili tudi s tehničnega vidika. 

Obiskovalci so se med drugim lahko pomerili v razburljivih interaktivnih VR igrah, preizkusili kako deluje navidezna resničnost ter se prepričali o delovanju 5G tehnologije in minimalni zakasnitvi (latenci) delovanja naprav povezanih na 5G omrežju.

Prenos podatkov s 5G je do 10x hitrejši v primerjavi s 4G, poganja pa tudi že nove storitve in aplikacije navidezne resničnosti (VR), oblačnih storitev ter umetne inteligence, ki jih razvijajo podjetja po vsem svetu.

Huawei globalno spada med vodilne proizvajalce 5G opreme. Tehnologija 5G v svetu hitro napreduje, do sedaj je bilo postavljenih že 176 komercialnih omrežji 5G, 1,5 milijonov baznih postaj, tehnologijo 5G pa uporablja 500 milijonov uporabnikov.

»Četudi v Sloveniji 5G še ni zelo razširjen, gospodarstvo in uporabniki jasno kažejo potrebno in željo po tem, da se proces digitalne preobrazbe pospeši. Mislim, da je Slovenija na dobri poti in v Huaweiju želimo takšna prizadevanja podpreti in kolikor je v naši moči, tudi prispevati k čim hitrejši digitalni preobrazbi slovenskega gospodarstva in družbe,« je ob tem še poudaril Zhang.  

»Seeds for the future« za podporo razvoju gospodarstva in družbe 

Globalni program za tehnološke talente »Seeds for the future« so v Huaweiju zagnali leta 2008 na Kitajskem in trenutno poteka v več kot 130 državah in regijah, v Sloveniji pa prvič predstavili lani, ko je v njem sodelovalo že 14 študentov.

Letos se bo programa udeležila tako že druga generacija, ki bo poleg novih znanj, dobila tudi vpogled v njihove pionirske tehnologije s področja kibernetske varnosti, umetne inteligence ter vodenja.  

Delite članek