REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Handelsblatt: Evropski uniji hitro zmanjkuje denarja

Handelsblatt: Evropski uniji hitro zmanjkuje denarjaEU nima zmogljivosti za financiranje pomembnih novih pobud, ne da bi zmanjšal bistvene projekte, poroča časnik. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Višje obrestne mere so povečale pritisk na dolgoročni proračun Evropske unije, ki je že tako obremenjen zaradi številnih kriz, vključno s konfliktom v Ukrajini, migracijami in pomanjkanjem oskrbe z energijo, je v ponedeljek poročal časopis Handelsblatt.

Po pandemiji ta vprašanja izčrpujejo finančna sredstva EU, je zapisal nemški časopis.

Proračunske rezerve so »praktično izčrpane«, piše v članku, medtem ko izzivi naraščajo in se sposobnost Bruslja za ukrepanje zmanjšuje.

Poročilo je objavljeno pred pregledom proračuna EU za leto 2024 in tako imenovanega večletnega finančnega okvira (MFF) med leti 2021–2027.

Omejena na togo obvezno porabo, 'EU ne more postati geopolitična sila,' ocenjuje Handelsblatt.

Po pisanju časopisa je pripravljenost držav članic EU za kritje stroškov enotnega proračuna nizka, zlasti v Nemčiji, ki je najpomembnejša neto plačnica Unije.

Vse to bi lahko ogrozilo zmožnost EU za financiranje svojih prednostnih nalog ali odziv na nepredvidene dogodke in ogrozilo vodilne programe, opozarjajo v Handelsblattu..

Poročilo je poudarilo, da ima EU veliko obvezne porabe, zaradi česar ima manj kot 30 milijard evrov na leto za podporo Ukrajini, pospešitev energetske preobrazbe, krepitev industrije čipov, spodbujanje domače proizvodnje čistih tehnologij, odpiranje novih virov surovin in nasprotovanje kitajski pobudi svilne poti.

To pomeni, da več kot se bo denarja porabilo za kateregakoli od omenjenih ciljev – manj ga bo za druge.

Omejena na togo obvezno porabo, »EU ne more postati geopolitična sila,« ocenjuje Handelsblatt in opozarja, da s sedanjo proračunsko strukturo gospodarsko-politični blok ni kos svojim izzivom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek