REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Guterres opozoril na vrhu ASEAN: Obstaja nevarnost velikega zloma finančnih sistemov

Guterres opozoril na vrhu ASEAN: Obstaja nevarnost velikega zloma finančnih sistemovGeneralni sekretar ZN je pozval k vzpostavitvi mehanizma za pomoč zadolženim gospodarstvom v razvoju, prekinitvi odplačevanja dolgov, podaljšanju rokov posojil in znižanju obrestnih mer. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zadnji dan vrha Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) v Džakarti je generalni sekretar Združenih narodov António Guterres opozoril na nevarnost razdrobljenosti in velikega zloma svetovnih gospodarskih in finančnih sistemov.

Guterres je v govoru na vrhu ASEAN, ki so se ga udeležile ZDA, Kitajska, Japonska in druge države, svetovne voditelje pozval k iskanju miroljubnih in vključujočih rešitev za izzive, s katerimi se sooča svet, poroča Reuters.

»Obstaja resnična nevarnost razdrobljenosti in velikega zloma v svetovnih gospodarskih in finančnih sistemih, z različnimi strategijami v tehnologijah in umetni inteligenci ter nasprotujočimi si varnostnimi okviri,« je opozoril Guterres.

Pozval je k vzpostavitvi mehanizma za pomoč zadolženim gospodarstvom v razvoju, ustavitvi odplačevanja dolgov, podaljšanju rokov posojil in znižanju obrestnih mer.

Podprl je tudi preusmeritev dodatnih 100 milijard dolarjev iz posebnega programa črpanja sredstev Mednarodnega denarnega sklada prek multilateralnih razvojnih bank za povečanje likvidnosti in zadovoljevanje potreb držav v razvoju.

Guterres je še izpostavil, da je še vedno zelo zaskrbljen zaradi vse slabših razmer v Mjanmaru, ko gre za politične, človekove in humanitarne pravice.

»Ponavljam nujen poziv vojaškim oblastem v Mjanmaru, naj prisluhnejo težnjam svojih ljudi, izpustijo vse politične zapornike in odprejo vrata vrnitvi k demokratični vladavini,« je dejal.

Obenem je indonezijski predsednik Joko Widodo na Vzhodnoazijskem forumu v okviru vrha ASEAN voditelje, ki sodelujejo na forumu, pozval, naj odpravijo napetosti in ne ustvarjajo novih konfliktov ali vojn.

Indonezija, ki letos predseduje ASEAN-u, je prav tako pozvala, naj bo forum kraj sodelovanja in ne zaostrovanja meddržavnih rivalstev.

Svetovni voditelji naj bi danes, na zadnji dan vrha ASEAN, opravili vrsto srečanj na temo varnosti in trgovine, saj se nekatera območja soočajo s tlečimi napetostmi in odprtimi konflikti.

Poleg držav članic ASEAN so se vrha udeležili podpredsednica ZDA Kamala Harris, premier Kitajske Li Qiang in ruski zunanji minister Sergej Lavrov ter voditelji partnerskih držav - Japonske, Južne Koreje, Indije, Avstralije in drugih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek