REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Goldman Sachs: Cene nafte se lahko letos dvignejo nad 100 dolarjev

Goldman Sachs: Cene nafte se lahko letos dvignejo nad 100 dolarjevVir: Zajem zaslona, Twitter

Krepitev svetovnega povpraševanja in ponovno odpiranje Kitajske ter konec omejitev glede covida-19 v drugem največjem gospodarstvu sveta lahko letos dvigneta cene nafte nad 100 dolarjev za sod, poroča spletna stran Oil Price, ki se sklicuje na nedavno napoved Goldman Sachsa.

Ameriška investicijska banka pričakuje, da se bo nafta Brent do drugega četrtletja 2023 prodajala po 105 USD za sod in ocenjuje, da se bo povpraševanje po nafti letos povečalo za 2,7 milijona sodov na dan (bpd).

Vendar pa lahko v drugi polovici leta 2023 trg znova zabeleži primanjkljaj, so opozorili ekonomisti.

Napoved prihaja, ko je Peking napovedal ogromne kvote za uvoz nafte, potem ko je ponovno odprl kitajske meje in dal dovoljenje 44 zasebnim rafinerijam za uvoz 111,82 milijona metričnih ton surove nafte, poroča Bloomberg, ki navaja trgovce, ki so seznanjeni s tem vprašanjem.

Cene nafte so v ponedeljek narasle za 4 odstotke zaradi novic o ponovnem odprtju največjega azijskega gospodarstva, kar daje razloge za pričakovanje, da bo krepitev rasti svetovnega povpraševanja omogočila zavezništvu OPEC+, da v drugi polovici leta opusti oktobrsko zmanjšanje proizvodnje.

Vendar pa Goldman Sachs ocenjuje, da če se izkaže, da trg ne bo izkazoval povpraševanja, se bo OPEC+ »lahko držal svojih oktobrskih rezov ali še bolj zmanjšal proizvodnjo, glede na svojo pomembno moč pri določanju cene.«

Čeprav ekonomisti opozarjajo, da bodo trgi v prvem četrtletju napeti zaradi recesije v številnih bogatih gospodarstvih, banka še vedno pričakuje, kot pravi, »nov supercikel« pri surovinah, saj je videti, da bodo surovine najboljša naložba v letu 2023.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek