REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gazprom v prvem četrtletju zabeležil petodstotni padec dobička

Gazprom v prvem četrtletju zabeležil petodstotni padec dobičkaGazprom

Ruski energetski velikan Gazprom je prvem letošnjem četrtletju zabeležil dobiček v višini 362 milijard rubljev (pet milijard evrov), kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, Gazprom zaradi nizkih cen plina ni uspel pokriti rastočih stroškov.

Podjetje, ki s plinom oskrbuje približno tretjino Evrope, so v prvih treh mesecih letošnjega leta prizadeli padci cen plina, ki so delno vezani na padec cen nafte, še poroča AFP. Kljub padcu dobička pa je Gazprom v prvi četrtini leta zabeležil rast prihodkov. Ti so v prvi četrtini leta na letni ravni zrasli za pet odstotkov in so konec marca znašali 1740 milijard rubljev.

Količina prodanega plina se je v prvem četrtletju prav tako zvišala za devet odstotkov na 144 milijard kubičnih metrov.

Kot poroča agencija, se je količina dobavljenega plina na ključnih trgih v Evropi in Turčiji povečala za 49 odstotkov, medtem ko se je dobavljena količina plina na trge drugih držav nekdanje Sovjetske zveze znižala za 16 odstotkov. Slednje gre pripisati zlasti odločitvi Ukrajine, ki je ruskemu dobavitelju zaradi spora okoli meje obrnila hrbet.