REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bruselj dovolil Gazpromu, da bo lahko dobavljal več plina v Nemčijo

Bruselj dovolil Gazpromu, da bo lahko dobavljal več plina v Nemčijomalenki; Wikimedia Commons/CC-BY-3.0

Evropska komisija je v petek odločila, da bo lahko ruski energetski velikan Gazprom v prihodnje dobavljal več plina po plinovodu Opal, ki poteka v Nemčijo. Hkrati bodo imela tudi druga podjetja pravico potegovati se za koriščenje zmogljivosti plinovoda, po katerem ruski plin prihaja v zahodno Evropo.

Gazprom je smel doslej kot glavni dobavitelj plina pod posebnimi pogoji uporabljati do 50 odstotkov zmogljivosti plinovoda Opal, ki po kopnem povezuje podzemni plinovod Severni tok z Nemčijo.

Po novem bo lahko ruski koncern povečal koriščenje zmogljivosti plinovoda, saj se bo lahko potegoval za pravico uporabe do 80 odstotkov plinovoda in sicer tistega dela, za katerega se prej ni mogel potegovati.

Evropska komisija je tudi določila pogoje, pod katerimi se bodo smela tudi druga podjetja potegovati za pravico uporabe plinovoda. Potegovala se bodo lahko za do 20 odstotkov zmogljivosti. S tem želijo v Bruslju omogočiti večjo konkurenčnost na trgu.

Plinovod Opal je bil zgrajen leta 2011 in poteka skozi Nemčijo do Češke. Preko njega poteka dobava plina v srednjo in zahodno Evropo.

Po mnenju nekaterih poznavalcev bi lahko imela petkova odločitev komisije gospodarske posledice predvsem za Ukrajino kot tranzitno državo za plin, saj bi lahko s tem Gazprom več plina preusmeril mimo Ukrajine v zahodno Evropo.

Gazprom je eden glavnih dobaviteljev plina v EU, ki pa ima z Brusljem še nekaj nerazrešenih vprašanj, povezanih s spoštovanjem evropske zakonodaje o varstvu konkurence.

Pri Evropski komisiji so v petek potrdili, da sta se v Bruslju sredi tedna srečala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager in namestnik predsednika upravnega odbora Gazproma Aleksander Medvedjev.

Evropska komisija je leta 2012 začela preiskavo o tem, ali Gazprom ne krši evropske zakonodaje o varstvu konkurence. Je namreč prevladujoči dobavitelj plina v državah Vzhodne in Srednje Evrope. V nekaterih ima tudi stoodstotni delež na trgu.

Aprila lani je komisija proti Gazpromu ukrepala z obvestilom o nasprotovanju, v katerem je rusko podjetje uradno obtožila zlorabe prevladujočega položaja na trgu in kršenja evropskih pravil o konkurenci. Gazprom je vse očitke, tudi tiste o "prekomernih cenah" v nekaterih članicah EU, zavrnil kot neutemeljene.

Vestagerjeva je po sredinem srečanju sporočila, da pričakuje od Gazproma zaveze, ki bodo "zagotovile prost pretok plina v Srednjo in Vzhodno Evropo po konkurenčnih cenah".