REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Finančna direktorica kitajskega Huaweija aretirana v Kanadi; grozi ji izročitev ZDA

Finančna direktorica kitajskega Huaweija aretirana v Kanadi; grozi ji izročitev ZDA

Kanadske oblasti so aretirale globalno finančno direktorico kitajskega telekomunikacijskega giganta Huawei. Povod za aretacijo je bil mednarodni nalog s strani ZDA zaradi kršenja ameriških sankcij. Kanadsko pravosodno ministrstvo je aretacijo potrdilo šele v sredo, medtem ko se je dejansko zgodila že 1. decembra v Vancouvru.

Meng Wanzhou, ki sedi v upravnem odboru in je hčerka ustanovitelja podjetja, sedaj v kanadskem priporu čaka na obravnavo pred sodiščem, ki je napovedana za ta petek. 

Meng Wanzhou, ki sedi v upravnem odboru in je hčerka ustanovitelja podjetja, sedaj v kanadskem priporu čaka na obravnavo pred sodiščem, ki je napovedana za ta petek. Po nepotrjenih informacijah naj bi ameriške oblasti preiskovale Huawei, ki je eno izmed največjih svetovnih telekomunikacijskih podjetij, da vsaj od leta 2016 prodaja Iranu in drugim državam izdelke ameriške proizvodnje, s čimer krši ameriške sankcije proti tem državam.

Meng Wanzhou


Podjetje je potrdilo njeno aretacijo, pri čemer so še zatrdili, da »niso seznanjeni z nobenimi nepravilnostmi« s strani Mengove. Kitajsko veleposlaništvo v Kanadi je že protestiralo in zahtevalo njeno takojšnjo izpustitev. Ameriško pravosodno ministrstvo ni želelo komentirati njene aretacije.

Njena aretacija bi lahko povzročila tudi novo ohladitev odnosov med Kitajsko in ZDA, še posebej po zadnjem dogovoru o začasni zamrznitvi trgovinske vojne.

Njena aretacija bi lahko povzročila tudi novo ohladitev odnosov med Kitajsko in ZDA, še posebej po zadnjem dogovoru o začasni zamrznitvi trgovinske vojne. Ali bo Huawei doživel isto usodo kot kitajsko podjetje ZTE Corp, ki je prav tako kršilo ameriške sankcije?
Leta 2017 je namreč podjetje priznalo, da je prodajalo ameriško tehnologijo Iranu. V pričetku letošnjega leta so ZDA prepovedale ameriškim podjetjem, da prodajajo ameriške tehnološke izdelke, zaradi česar je nato podjetje letos plačalo kazen v višini ene milijarde  ameriških dolarjev. Posledično je bila prepoved umaknjena, še poroča Reuters .

Komentarji