REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropska unija je uvoz plina zaradi svojih sankcij proti Rusiji preplačala za okoli 185 milijard evrov

Evropska unija je uvoz plina zaradi svojih sankcij proti Rusiji preplačala za okoli 185 milijard evrovCene so švignile v nebo: Evropska unija – in tudi Slovenija kot njen del! - je za uvoz plina preplačala okoli 185 milijard evrov, odkar je uvedla »samoškodljive« sankcije proti Rusiji zaradi Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, X

Evropska unija – in tudi Slovenija kot njen del - je za uvoz plina preplačala okoli 185 milijard evrov, odkar je uvedla »samoškodljive« sankcije proti Rusiji zaradi Ukrajine, kažejo izračuni ruske agencije Sputnik, narejeni na podlagi podatkov Eurostata.

Od februarja 2022 so namreč povprečni mesečni izdatki EU za uvoz plina narasli na 15,2 milijarde EUR.

Od tega so države EU 7,7 milijarde evrov namenile utekočinjenemu zemeljskemu plinu (LNG), pri čemer so največ profitirale Združene države Amerike.

Preostalih 7,5 milijarde evrov je EU porabila za plin po cevovodih.

Ocenjuje se, da so države članice EU v 20 mesecih za uvoz plina porabile skupno 304 milijarde evrov, medtem ko so se prej takšni stroški nabirali več let.

Rusija pa je kljub zmanjšanju obsega izvoza plina zaradi naraščajočih stroškov energije prejela dodatnih 14 milijard evrov.

V Sloveniji se zaradi tega v najnovejšem zakonskem predlogu Golobove vlade predlaga prepoved vgradnje plinskih kotlov v nove zgradbe.

V Sloveniji se zaradi tega v najnovejšem zakonskem predlogu vlade premierja Roberta Goloba predlaga prepoved vgradnje plinskih kotlov v nove zgradbe.

Vlada, ki je podprla vse sankcije usmerjene proti Rusiji, tudi tiste, ki se nanašajo na omejevanje distribucije s cenejšim ruskim plinom v EU, je predlog prenove energetskega zakona sprejela v četrtek.

Med številnimi določili je tudi, da pri graditvi nove stanovanjske stavbe projektiranje in vgradnja kotlov na zemeljski plin ali utekočinjen naftni plin ne bosta več dovoljena, razen če ne bo res nobene druge tehnične možnosti, kar pa bo treba podrobno (in zamudno!) dokazovati.

Na neustavnost takšnih rešitev je pravkar opozorilo Gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina, ki opozarja na spornosti vladnega predloga prenove energetskega zakona.

Ne glede na to pa mnogim v Sloveniji še vedno ni jasno, kam jih je pripeljala zgrešena zunanjepolitična smer slovenskih vlad in zakaj so v največji meri soodgovorne za vse bolj prazne žepe prebivalcev na sončni strani Alp.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek