REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EU se bo po prepovedi uvoza ruskih naftnih derivatov soočila s pomanjkanjem, v ZDA težavo že rešujejo z »indijskim dizlom«

EU se bo po prepovedi uvoza ruskih naftnih derivatov soočila s pomanjkanjem, v ZDA težavo že rešujejo z »indijskim dizlom«Analitiki ocenjujejo, da bo zato v prihodnje tudi na evropskem trgu veliko »indijskega dizla« - ki pa bo v resnici ruski, le da bodo ob tem služili posredniki, cene pa se bodo višale, v kolikor jih ne bo ohladila evropska stagflacija. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Evropska unija se je dogovorila o novi »kapici« tokrat na najvišjo ceno, po kateri sme Rusija prodajati svoje naftne derivate.

Članice Evropske unije so se dogovorile, kako visoka bo cenovna kapica za ruske naftne derivate, ki jih Rusija izvaža v tretje države. Zgornjo mejo za dizel so določili pri 100 dolarjih (92,4 evra) za 159-litrski sod.

Jutri bo začela veljati tudi prepoved uvoza naftnih derivatov iz Rusije v EU.

Podobne sankcije vse doslej niso bile učinkovite in nič ne kaže, da bo učinkovit tudi zadnji domislek evrokratov.

Bi pa zaradi pomanjkanja dizelskega goriva lahko imeli težave vozniki v Evropi in celo v ZDA, poroča Bloomberg, ki iskanje novih virov ocenjuje »kot zahtevno.«

Težava je v tem, ker Evropa porabi dnevno 6,4 milijonov sodčkov dizla, izdela pa ga okoli 5 milijonov. Okoli 40 odstotkov dizla je do sedaj prihajalo iz Rusije.

Zaradi prepovedi uvoza ruskega dizelskega goriva od 5. februarja naprej bi namreč lahko pričelo primanjkovati te vrste goriva, saj se tudi rafinerije na Bližnjem vzhodu soočajo z zamudami pri nadgradnjah.

Analitiki ocenjujejo, da bo zato v prihodnje tudi na evropskem trgu veliko »indijskega dizla« - ki pa bo v resnici ruski, le da bodo ob tem služili posredniki, cene pa se bodo višale, v kolikor jih ne bo ohladila evropska stagflacija.

Zaradi grozeče prepovedi dobave ruskih naftnih derivatov mora Evropska unija najti alternativne vire za prihodnji uvoz goriva, kar bi lahko bilo precej zahtevno, poudarja Bloomberg.

Mediji so v petek navedli, da bi lahko tri nove rafinerije na Bližnjem vzhodu veliko pripomogle k pomoči EU pri zamenjavi 600.000 sodov ruskega dizelskega goriva na dan, vendar so se te soočile s številnimi zamudami.

Nobena od njih še ne dela s polno zmogljivostjo in glede na poročilo bi lahko prišlo do še več zastojev.

»Da bi nadomestila ruske dobave, se Evropa vse bolj obrača na proizvajalce na Bližnjem vzhodu,« so analitiki pri JPMorgan Chase sporočili strankam.

Vendar pa po besedah Ahmeda Mehdija, analitika za surovine v Londonu pri Renaissance Energy Advisors, »pri projektih rafiniranja na Bližnjem vzhodu prihaja do zamud pri zagonu.«

Za Bloomberg je povedal, da »Evropa ne bo imela koristi od dodatnih sodov do konca leta 2023

Bloomberg: Indija zdaj kupuje 33-krat več ruske nafte kot leto prej. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Poročilo pravi, da se nove rafinerije nahajajo v Savdski Arabiji, Kuvajtu in Omanu.

New York kupuje nenavadno veliko bencina in dizla iz Indije – države, ki je postala vrhunsko prodajno mesto za sankcionirano rusko nafto.

Rafinerija Saudi Aramco Jazan na jugozahodu savdskega kraljestva, ki naj bi bila zasnovana za predelavo 400.000 sodčkov surove nafte vsak dan se še vedno preoblikuje za proizvodnjo goriv po evropskih standardih.

Objekt je tudi blizu meje Jemna, ki ga razdeja vojna, zaradi česar je »še posebej ranljiv« za napade brezpilotnih letal, je opozorilo podjetje za svetovanje investitorjem Greenmantle.

Tudi Kuvajt namerava letos petkrat povečati tokove dizelskega goriva v EU na 50.000 sodčkov na dan in podvojiti pošiljke letalskega goriva.

Po poročilu bo to uspelo s povečanjem proizvodnje v kuvajtski ogromni rafineriji Al Zour s 615.000 sodčki na dan. Obrat je lani s približno dveletno zamudo končno začel delovati. Državna energetska družba pričakuje, da bo ta mesec zagnala drugo od treh linij, zadnjo pa aprila.

Medtem naj bi Oman in Kuvajt v Duqmu na obali Indijskega oceana gradila rafinerijo s kapaciteto 230.000 sodčkov na dan.

Sprva je bilo pričakovano, da bo objekt začel delovati leta 2020, vendar je bilo to odloženo do konca tega leta.

Kako se bodo države EU znašle v prihodnje pa kaže usoda New Yorka v ZDA, ki ga prav tako pesti pomanjkanje goriva.

Približno 89.000 sodčkov indijskega bencina in dizla na dan bo ta mesec doseglo New York, največ v skoraj štirih letih.

New York tako kupuje nenavadno veliko bencina in dizla iz Indije – države, ki je postala vrhunsko prodajno mesto za sankcionirano rusko nafto.

Analitiki ocenjujejo, da bo zato v prihodnje tudi na evropskem trgu veliko »indijskega dizla« - ki pa bo v resnici ruski, le da bodo ob tem služili posredniki, cene pa se bodo višale, v kolikor jih ne bo ohladila evropska stagflacija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek