REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Domoljubni bogataši: 248 milijonarjev prosi - za višje davke!

Domoljubni bogataši: 248 milijonarjev prosi - za višje davke!Vir: Twitter

Medtem ko v Sloveniji Janševa vlada s finančnimi ukrepi lajša davčno breme najbolj premožnim bogatašem, zaradi česar bo slovenski proračun hitro pridelal skoraj milijardo evrov dodatnega »minusa«, na drugem koncu sveta skoraj 250 ameriških milijonarjev prosi demokratsko stranko, da v svoj paket davčne zakonodaje vključi še višje davke in socialne prispevke.

Tudi v demokratski stranki se namreč mnenja o tem, kakšna naj bi bila obremenitev premožnih - razlikujejo.

Najnovejši finančni okvir znaša 1,75 bilijona dolarjev, kar je polovica paketa senatskih demokratov v vrednosti 3,5 bilijona dolarjev. V paketu so zaradi nujnega dogovora z republikanci že izpustili dvig več davkov, ki so bili prvotno predlagani za pomoč pri plačilu izdatkov kot so varstvo otrok, širitev zdravstvenega varstva in pri podnebnih ukrepih.

Zakonski predlog vključuje tudi 5-odstotni davčni pribitek za Američane, ki zaslužijo več kot 5 milijonov dolarjev.

Skoraj 250 milijonarjev poziva demokrate, naj vključijo »davek na dohodek milijarderjev« v nov paket zakonodaje in jih tako – še huje obdavčijo. V Sloveniji – je povsem drugače.

Toda nekateri milijonarji želijo, da se zakonodajalci vrnejo k ideji, ki so jo imeli prejšnji teden - davku na neto dobiček milijarderjev. Avtor ideje je senator Ron Wyden.

V pismu, ki so ga organizirale levo usmerjene zagovorniške skupine Responsible Wealth, Patriotic Millionaires in Americans for Tax Fairness, je 248 milijonarjev zapisalo, da bi bil davek za milijarderje »redka priložnost za reformo našega pokvarjenega davčnega sistema, ki je že predolgo omogočal zelo premožnim, da se izognejo plačilu svojih prispevkov.«

Ugotavljajo tudi, da bi bilo z novim davkom prizadetih le okoli 700 družin, medtem ko bi pomagal milijonom.

Trenutni sistem pa naj bi nekaterim milijarderjem celo omogočal, da plačajo - nič dohodnine.

Morris Pearl, predsednik združenja »domoljubnih milijonarjev« (Patriotic Millionaires), je za Insider dejal: »Svojim kongresnikom poskušamo dopovedati, da so te progresivne politike dobre za vse, vključno in dolgoročno tudi z interesi tistih, ki smo zelo bogati.«

Trenutno so sredstva, kot so delnice, obdavčena le, ko so prodana - kar se imenuje kapitalski dobiček. Toda najbogatejši izmed bogatih v Ameriki večinoma ne razprodajajo svojih ogromnih delniških portfeljev. Namesto tega je njihova glavna oblika dohodka vrednost, ki jo ta sredstva pridobijo sčasoma, z rastjo.

Po prvotnem načrtu pa bi bilo to letno povečanje vrednosti, imenovano nerealizirani dobički, obdavčeno vsako leto.

Predlog bi veljal samo za ljudi, ki letno zaslužijo več kot 100 milijonov dolarjev, ali tiste, ki imajo tri leta v premoženju najmanj 1 milijardo dolarjev.

Analiza ekonomista Gabriela Zucmana je pokazala, da bi ta davek lahko prinesel državi dodatnih 500 milijard dolarjev, 275 milijard dolarjev pa bi zbrali le z obdavčenjem 10 najbogatejših milijarderjev.

Kar nam manjka, je tisto, kar se je nekoč imenovalo srednji razred - milijone in milijone in milijone ljudi, ki jim je šlo dobro, ki so kupovali avtomobile in svoje otroke peljali kupiti sladoled in šli v Disneyland in na koncu plačali še šolnino za fakultete otrok.

Predhodna analiza Bele hiše je pokazala, da milijarderji plačajo v povprečju samo 8,2 odstotka dohodnine, ko se nerealizirani dobički štejejo kot dohodek.

Toda ta predlog za zvišanje davkov za milijarderje trenutno ni v načrtu. V sredo je trajalo le nekaj ur, preden je senator Joe Manchin izrazil svoje dvome o tem.

Kmalu zatem je njegov kolega Richard Neal dejal, da je »zelo malo verjetno«, da bo predlog dobil podporo v predstavniškem domu, če ne bo mogel biti sprejet v senatu.

Trenutno davčne določbe vključujejo 15-odstotni minimalni davek od dohodkov pravnih oseb in nov 5-odstotni davek za ameriške milijonarje.

V Sloveniji je drugače. Milijonarjev je vse več – hočejo pa še več.

Milijonarji so zapisali, da podpirajo predlog dodatnega davka, a brez dodatne obdavčitve bodo številni milijarderji še vedno plačevali zelo nizke davčne stopnje.

»Kar nam manjka, je tisto, kar se je nekoč imenovalo srednji razred - milijone in milijone in milijone ljudi, ki jim je šlo dobro, ki so kupovali avtomobile in svoje otroke peljali kupiti sladoled in šli v Disneyland in na koncu plačali še šolnino za fakultete otrok. To je tisto, kar manjka naši državi,« je dejal Pearl.

»Imamo veliko milijarderjev. Tega nam ne manjka,« je dodal.

V Sloveniji je drugače.

Milijonarjev je vse več – hočejo pa še več.

Delite članek