REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Deutsche Bahn v vse večjih težavah; sedaj potrebujejo še več sto strojevodij

Deutsche Bahn v vse večjih težavah; sedaj potrebujejo še več sto strojevodij

Nemško železniško podjetje Deutsche Bahn (DB) se v zadnjem času otepa z očitki o zamudah v prometu, visokih cenah vozovnic in zastarelosti opreme. Sedaj pa naj bi jim primanjkovalo še najmanj 733 strojevodij.

V nemškem zveznem parlamentu je poslanska skupina Svobodne demokratske stranke (FDP) zahtevala podatke o stanju v tem podjetju, ki je popolnoma v lasti nemške države.  

DB je odgovorila, da jim trenutno primanjkuje najmanj 733 strojevodij.

DB je odgovorila, da jim trenutno primanjkuje najmanj 733 strojevodij. A predsednik nemškega sindikata strojevodij GDL Claus Weselsky se je odzval in to številko označil za »popolno laž« ter DB obtožil prikrivanja resničnega stanja. Pri tem je navedel, da so samo lani imeli okoli 1.500 nezasedenih sistematiziranih delovnih mest.

Po mnenju sindikata je DB v število zaposlenih vključila tudi okoli tisoč strojevodij, ki bodo šele letos končali šolanje, pri čemer tudi niso upoštevali upokojitev v nekaj letih. DB, ki trenutno zaposluje okoli 18.000 strojevodij, je samo lani zaposlila 1.076 novih strojevodij.

V zadnjem času tako Deutsche Bahn »agresivno« zaposluje vse kategorije delavcev v železniškem prometu: vzdrževalce, elektrotehnike, strojevodje, odpravnike, …

Istočasno se podjetje ukvarja z očitki o problemih z nedavno uvedenimi hitrimi vlaki na dolgih relacijah. Nemški mediji so tako poročali, da so na vlakih zabeležili različne okvare elektronike, kot tudi na vratih ter zavorah.

DB tako trdi, da le-ti problemi »niso resni«, da so trije vlaki v dnevni uporabi, ter da hkrati odpravljajo, skupaj s proizvajalci, zabeležene napake in tako »izboljšujejo delovanje teh treh vlakov«.

Podjetje, ki je v popolni lasti nemške države in je leta 2015 bilo prvo na svetu glede na ustvarjen dobiček, vsako leto prepelje okoli dve milijardi potnikov. 

Podjetje, ki je v popolni lasti nemške države in je leta 2015 bilo prvo na svetu glede na ustvarjen dobiček, vsako leto prepelje okoli dve milijardi potnikov.

A od nekdanjih zlatih časov so se razmere v nemškem železniškem sistemu poslabšali, pri čemer uporabniki predvsem kritizirajo vse bolj naraščajoče zamude v konicah. Lani so tako zabeležili, da je le tretjina vlakov pravočasno prišla na ciljno postajo, kar naj bi bila posledica premajhnega vlaganja na izboljšanje infrastrukture, še poroča DW.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek