REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cene goriv na posameznih bencinskih servisih odslej dostopne na posebni spletni strani

Cene goriv na posameznih bencinskih servisih odslej dostopne na posebni spletni straniVladni odlok - sanjski dobiček za ministra Vizjaka. Vir: Twitter

Vlada je cene goriv liberalizirala, to pa pomeni, da lahko za poln tank bencina plačate tudi bistveno več kot doslej.

Padca cen na oligopolnem trgu namreč še nekaj časa ni mogoče pričakovati, ker največja trgovca - OMV in zlasti Petrol - pač ne bosta delala v korist lastne škode.

Konec meseca se izteče veljavna uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, na podlagi katere se oblikujejo najvišje dovoljene maloprodajne cene za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo na bencinskih servisih izven avtocest in hitrih cest.

Cene pogonskih goriv se bodo sprostile, uporabniki pa jih lahko spremljajo na portalu goriva.si.

Zanimanja pa je bilo že prvi dan toliko, da se je spletna stran - sesula.

Vlada je cene goriv liberalizirala, to pa pomeni, da lahko za poln tank bencina plačate tudi bistveno več kot doslej. Padca cen na oligopolnem trgu namreč še nekaj časa ni mogoče pričakovati, ker največja trgovca - OMV in zlasti Petrol - pač ne bosta delala v korist lastne škode.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je spomnilo, da je že marca lani vzpostavilo spletno aplikacijo goriva.si, ki prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji in je v prvi vrsti namenjena potrošnikom.

»Transparentno obveščanje potrošnikov o cenah naftnih derivatov potrošnikom omogoča racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. Kakovostno informiranje potrošnikov o cenah ima namreč znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence, kar se še posebej odraža pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spadajo pogonska goriva,« so navedli na ministrstvu.

Dodali so, da večja kot je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov, kamor spada tiho dogovarjanje o cenah.

Janševa vlada se je odločila, da ne podaljša uredbe o oblikovanju določenih naftnih derivatov, saj je ugotovila, da cen ni več treba regulirati.

Medtem ko trgovci poudarjajo, da bo sprostitev cen, do katere bo prišlo z oktobrom, prinesla več konkurence, nekateri opozarjajo, da bo to vodilo v rast cen.

V Sloveniji namreč ni več veliko prostora za nove ponudnike oziroma nove bencinske servise, glede na dejstvo, da jih je že sedaj ob cestah ne manjka.

Petrol jih ima največ (318), OMV za dve tretjini manj (108), madžarski MOL pa 54.

V primeru, da bi prišlo do neustrezne in nepredvidene korekcije cen navzgor, pa bi država država lahko ukrepala in uporabila tudi ukrep kontrole cen, kot to predvideva zakon.

Gre za izreden ukrep, ki bi lahko trajal le eno leto, v utemeljenih primerih pa se lahko tudi obnovi.

Vlada je cene naftnih derivatov regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah.

Delite članek