REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanski vladi predlagali vpoklic vojske – zaradi preprečevanja lakote

Britanski vladi predlagali vpoklic vojske – zaradi preprečevanja lakoteBritanska vojska naj bi amortizirala pomanjkanje v trgovinah. Vir: Twitter

Premiere Foods, eno od največjih britanskih podjetij za oskrbo s hrano je na britansko vlado in premierja Borisa Johnsona naslovilo predlog, da bi za pomoč pri distribuciji hrane vpoklicala vojake in tako pomagali podjetjem pri kroničnem pomanjkanju voznikov tovornjakov.

Pomanjkanje voznikov tovornjakov je krivo, da na policah številnih britanskih samopostrežnih trgovin police ostajajo - prazne.

Pomanjkanje voznikov tovornjakov je namreč krivo, da na policah številnih britanskih samopostrežnih trgovin police ostajajo - prazne.

Pogosto se to dogaja celo ob pošiljkah sadja in zelenjave in to sredi poletja, ko je ponudba najboljša, zato se mnogi že sprašujejo, kako bo v jeseni.

Že prejšnji teden so vodilni gospodarstveniki britansko vlado opozorili, da bi se prazne police to poletje lahko še povečale, če bi se zgodilo »nepredstavljivo« in bi se zrušile oskrbovalne poti, prizadete zaradi skupnega učinka pandemije in pomanjkanja 100.000 voznikov težkih tovornjakov v Veliki Britaniji.

Prav zato so vodilni podjetja Premiere Foods uradnikom iz oddelka za okolje, hrano in ruralne zadeve (DEFRA) predlagali vladi, da uporabi vojaško osebje, saj imajo nekateri v vojski tudi vozniška dovoljenja za tovornjake in težka tovorna vozila.

To je bila po navedbi tiskovnega predstavnika podjetja Premiere Foods zgolj »ena od mnogih idej« o tem, kako rešiti zaplet, ki je v veliki meri nastal potem, ko so mnogi tujci iz držav Evropske unije ob izstopu Velike Britanije iz EU zapustili to državo.

V Veliki Britaniji trenutno vlada pomanjkanje okoli 100.000 voznikov tovornjakov - iz EU pa ne smejo na delo v to državo.

Velika Britanija je potem uvedla nov sistem, ki dovoljuje emigracijo na podlagi »točkovanja«, ki omogoča delo v Združenem kraljestvu večinoma le visoko izobraženi delovni sili.

Rezultat tega pa je precej katastrofalen na področju logistike in drugih slabše plačanih del, kjer domačih delavcev v Veliki Britaniji sedaj preprosto - ne najdejo.

V podjetju premier Foods trdijo, da so želeli samo, da vsem »glave ostanejo nad vodo.«

Opozarjajo pred povečanim povpraševanjem preko poletja, ki bi lahko privedlo do novega pomanjkanja v trgovinah.

Na družbenih omrežjih pa se nasprotniki brexita s kančkom grenkobe že norčujejo iz zagovornikov izstopa Velike Britanije iz EU, ki so ves čas trdili, da se po odhodu Velike Britanije iz Evropske unije ne bo zgodilo nič posebnega, kar pa očitno ni res.

Zgodba pa je lahko podučna tudi za mnoge domače zagovornike pretiranega zapiranja države zaradi ohranjanja delovnih mest za domačine –, ki teh del preprosto ne želijo opravljati.

Delite članek