REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Božično darilo: Dow Jones pridobil rekordnih tisoč točk

Božično darilo: Dow Jones pridobil rekordnih tisoč točkWall Street | VIR: Profimedia

Potem, ko so ameriške borze v decembru beležile padec vrednosti, so na prvi pobožični dan trgovanja zabeležili rekordni poskok vrednosti – več kot tisoč točk. 

Poskok je posledica poročil, da so bila letošnja božična nakupovanja rekordna v zadnjih nekaj letih, s čimer so se omilila pesimistična gledanja na stanje ameriškega gospodarstva.

Na sam božič Wall Street ni bil tako uspešen, saj so zabeležili največji padec za ta dan; povod so bili številni investitorji, ki so špekulirali proti številnim delnicam.

Na sam božič Wall Street ni bil tako uspešen, saj so zabeležili največji padec za ta dan; povod so bili številni investitorji, ki so špekulirali proti številnim delnicam. Bolje je šlo trem drugim glavnim borzam (Dow Jones, S&P 500 in Nasdaq), ki so zabeležile največje dnevne dvige vrednosti v skoraj desetletju.  

S&P 500, ki se je bližal t. i. območju medvedjega trga (ko se beležili nenehen padec vrednosti delnic), je zabeležil rast delnic zahvaljujoč cen nafte. Konec septembra se je pričel padec vrednosti, ki je dosegel skoraj petinsko izgubo; do medvedjega trga sta manjkali le dve točki. 

Vseeno vsi glavni borzni indeksi ostajajo na vrednosti, ki je za desetino manj kot pred mesecem dni. Glavni vzroki za to so bili: ocene rasti gospodarstva, kitajsko-ameriška trgovska vojna in višanje obrestnih mer. Do konca leta so le še trije trgovalni dnevi, tako da se ne pričakuje večji dvig vrednosti borz.

Dolar
vir: Profimedia

Božično-novoletni nakupi letos so presegli nakupe lanskega leta za 5,1 odstotka in so znašali več kot 850 milijard ameriških dolarjev. To je največ v zadnjih šestih letih, je sporočil Mastercard. Amazon, ki je poročal o rekordni sezoni, je pridobil 9,4 odstotka. 

Dow Jones je pridobil 1.086,25 točke (4,98 odstotka) in zdaj znaša 22.878,45 točke, S&P 500 116,6 točke (4,96 odstotka) in sedaj znaša 2.467,7 točke ter Nasdaq je pridobil 361,44 točke (5,84 odstotka) in sedaj ima 6.554,36 točke. 

Predhodni dnevni rekord dviga vrednosti, 936,42, je Dow Jones zabeležil 13. oktobra 2008, v obdobju ko so vrednosti delnic padale in je bila gospodarska kriza v polnem teku.

Predhodni dnevni rekord dviga vrednosti, 936,42, je Dow Jones zabeležil 13. oktobra 2008, v obdobju ko so vrednosti delnic padale in je bila gospodarska kriza v polnem teku. Takratni uspeh je bil kratkotrajen, saj je čez dva dni borza izgubila več kot 800 točk. 

Obseg trgovanja z delnicami na ameriških borzah je znašal okoli 9,5 milijarde ameriških dolarjev, medtem ko so v slabem mesecu predhodno beležili le dobrih 9,1 milijarde, še poroča Reuters.
 

Komentarji