REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: Slaba novica za Nemčijo, gospodarstvo vse globlje tone

Bloomberg: Slaba novica za Nemčijo, gospodarstvo vse globlje toneMed dejavniki, ki zavirajo nemško gospodarstvo, so šibkejše povpraševanje po blagu s Kitajske, pomanjkanje kvalificirane delovne sile in dolgoročni učinki energetske krize. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Namesto 0,4-odstotne rasti za letos, kot je bila napovedana konec aprila, je vlada Olafa Scholza znižala pričakovanja na 0,3 odstotka.

Nemški bruto domači proizvod se bo verjetno še naprej krčil v tretjem četrtletju in se bo v četrtem četrtletju le nekoliko povečal, navajajo neimenovani viri, ki so videli popravljeno napoved vlade v Berlinu, poroča Bloomberg.

Namesto 0,4-odstotne rasti za letos, kot je bila napovedana konec aprila, je vlada znižala pričakovanja na 0,3 odstotka, je povedal eden od virov.

Ministrstvo za gospodarstvo naj bi jesenske napovedi objavilo 11. oktobra, končne številke pa bi se lahko spremenile glede na dogajanje v prihodnjih tednih.

Tiskovni predstavnik ministrstva teh navedb ni želel komentirati.

Mednarodni monetarni sklad (IMF) je julija objavil, da pričakuje, da se bo nemški BDP letos skrčil za 0,3 odstotka, s čimer bo Nemčija postala edina država skupine sedmih (G7), ki je doživela gospodarsko recesijo. Sklad pričakuje rast širšega območja evra za 0,9 odstotka, Britanije za 0,4 odstotka in ZDA za 1,8 odstotka.

Nemčija je v ponedeljek objavila posodobljene napovedi za letos, ki napovedujejo 0,4-odstotno krčenje.

Dejavniki, ki zavirajo nemško gospodarstvo, so šibkejše povpraševanje po blagu s Kitajske, pomanjkanje kvalificirane delovne sile in dolgoročni učinki energetske krize v kombinaciji z inflacijo, ki zmanjšuje domače povpraševanje.

»Trenutni gospodarski kazalci še ne kažejo na vzdržno okrevanje v prihodnjih mesecih,« ugotavljajo na ministrstvu za gospodarstvo in dodajajo, da bo gospodarski razvoj tudi v tretjem četrtletju verjetno ostal zelo šibek.

Nemčija bo letos zaostajala, vendar bo verjetno začela okrevati naslednje leto, so povedali anonimni viri. IMF pričakuje, da bo Nemčija leta 2024 doživela 1,3-odstotno rast.

Nemški kancler Olaf Scholz je med srečanjem s tujimi novinarji v Berlinu izjavil, da je prepričan, da bo nemško gospodarstvo kmalu začelo rasti. Vendar je bil hkrati tudi v intervjuju za Bloomberg, ki ga je dal januarja, prepričan, da se bo Nemčija letos izognila recesiji, kar se očitno ni zgodilo.

»Nemčija bo v zelo kratkem času pokazala, da je mogoče biti gospodarsko uspešna in ostati izvozno usmerjena industrijska država, ki trguje z vsem svetom,« pa je še vedno prepričan Scholz.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek