REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: Evropska unija se sooča s problemom ruskega dizla, kaj se obeta kupcem?

Bloomberg: Evropska unija se sooča s problemom ruskega dizla, kaj se obeta kupcem?Oktobra sta EU in Velika Britanija od Rusije kupili 34 odstotkov goriva, povprečje prvih 10 mesecev letos pa je 51 odstotkov. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ameriška tiskovna agencija ugotavlja, da je Moskva navkljub grozečemu embargu še vedno daleč največji dobavitelj dizla v regiji sedemindvajset držav Evropske unije.

Evropa je še vedno močno odvisna od Rusije kot vira dizelskega goriva, je v torek poročal Bloomberg in opozoril, da mora regija najti nove zaloge v manj kot desetih tednih, dokler sankcije popolnoma ne blokirajo uvoza.

Glede na sporočilo za medije, ki se sklicuje na podatke podjetja Vortex, sta Evropska unija in Združeno kraljestvo v prvih 24 dneh meseca novembra skoraj polovico svojega dizelskega goriva uvozila iz Rusije.

Stopnja odvisnosti naj bi se od oktobra povečala v skladu s splošnim povečanjem uvoza v regiji, da bi se države EU sploh lahko spopadle z zmanjšanjem zmogljivosti v Franciji zaradi tamkajšnjih stavk, ki so zajele vso državo.

Na splošno so tankerji, ki so pripluli v evropske luke med 1. in 24. novembrom v EU in Veliko Britanijo v povprečju dostavili 1,34 milijona sodčkov dizelskega goriva na dan, so pokazali zbrani podatki.

To je sicer manj kot oktobra, a še vedno več od povprečja za prvih 10 mesecev leta 2022, piše v poročilu.

V tem obdobju je Rusija dobavila okoli 600.000 sodčkov na dan, kar je 45 odstotkov celotne količine, potrebne Veliki Britaniji in državam članicam EU.

Oktobra sta EU in Velika Britanija od Rusije kupili 34 odstotkov goriva, povprečje prvih 10 mesecev letos pa je 51 odstotkov.

Medtem bodo od 5. februarja sankcije EU skoraj v celoti prekinile uvoz dizla in drugih rafiniranih proizvodov iz Rusije po morju.

Višek hinavščine je, kot je videti tudi iz poročila Davida Icka (zgoraj), da si države EU in Velika Britanija medtem mrzlično prizadevajo čim bolj napolniti svoja skladišča - z ruskim dizlom.

»Moskva je še vedno daleč največja posamična zunanja dobaviteljica sedemindvajseterici držav EU, kar pomeni, da se bodo (nič hudega sluteči) kupci soočili s hudim pomanjkanjem in močnim krčem, razen če voditeljem Evropske unije uspe drugje dobiti več sodčkov, da zapolnijo vrzel,« v pesimističnem slogu sklene Bloomberg.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek