REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: Evropejce čaka boleče desetletje odplačevanja bilijonskih dolgov

Bloomberg: Evropejce čaka boleče desetletje odplačevanja bilijonskih dolgovEvropejci se soočamo z odplačilom dolga v višini bilijona evrov, vzetega takrat, ko so bili stroški financiranja večkrat nižji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Obrestne mere so v Evropi morda na vrhuncu, a potrošnike, podjetja in vlade, ki so si v obdobju ultranizkih stroškov izposojanja izposodili bilijone evrov, čaka veliko gorja, piše Bloomberg.

Bloomberg: Ko so obrestne mere blizu najvišje vrednosti, se za evropske posojilojemalce začne trpljenje. Vir: Posnetek zaslona

Do konca tega desetletja bodo morali posojilojemalci po vsej celini odplačati gore dolgov, ki so si jih nabrali, ko so bili stroški financiranja mnogokrat nižji.

Čeprav je prilagoditev marsikje, tudi v ZDA, boleča, je Evropa še posebej prizadeta, saj so bile obrestne mere na stari celini osem let pod ničlo.

Mnogi posojilojemalci so odložili refinanciranje v upanju, da bodo obrestne mere spet padle. Toda glede na to, da so imela gospodarstva večinoma boljši učinek od pričakovanega, je to videti vse manj verjetno.

Vlagatelji napovedujejo, da bodo prihodnja leta zaznamovana z neplačevanjem obveznosti in krčenjem porabe, saj gre večji del prihodkov podjetij, prebivalstva in države za financiranje dolga.

»Če ste stavili, da je bilo leto 2010 nova normalnost, ko so obrestne mere nenehno padale in bi lahko vedno refinancirali, je to res težko okolje,« je dejal Mark Bathgate, nekdanji vlagatelj Goldman Sachsa. »Težave z evropskimi krediti bi lahko bile veliko hujše kot v ZDA, ker je bilo veliko več prostora za prekomerni finančni vzvod.«

Za podjetja, ki so se zadolžila med pandemijo, se bo veliko refinanciranje začelo leta 2025 in naj bi doseglo vrhunec leta 2026.

Visoko donosna podjetja v Evropi imajo več kot 430 milijard dolarjev dolgov, ki zapadejo v plačilo v drugi polovici desetletja, kažejo podatki, ki jih je zbral Bloomberg.

Za večino podjetij je večja verjetnost, da bodo višje stopnje povzročile nižje kapitalske izdatke, kar bo posledično vplivalo na gospodarsko rast.

Podjetja bodo morda morala začeti zbirati sredstva za refinanciranje do enega leta pred zapadlostjo dolga, če bodo morala poiskati nove posojilodajalce, je dejal Jochen Schönfelder, višji partner pri Boston Consulting Group s sedežem v Kölnu.

Pravi, da je že videl, da podjetja v Nemčiji znižujejo stroške, pri čemer so se nekatera obrnila celo k zasebnim dolžniškim skladom za »hitro gotovino«.

»Mnogi pričakujejo, da se bodo nekateri najpomembnejši sektorji v Nemčiji, kot sta gradbeništvo in proizvodnja avtomobilov, poslabšali,« je dejal Schönfelder. »Veliko vprašanje je, ali se bo to prelilo tudi na opremo v obratih, stroje, dobavitelje opreme, ter kako bo vse to vplivalo na zasebno potrošnjo«.

Potrošnike bo večinoma doletelo gorje zaradi naraščajočih stroškov hipotek, v mnogih državah pa se dvig obrestnih mer še ni odrazil na mesečnih odplačilih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek