REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: EU kupuje vedno več vse bolj poceni ruske nafte, cene bencina in dizla po zaslugi evrokratov pa naraščajo!

Bloomberg: EU kupuje vedno več vse bolj poceni ruske nafte, cene bencina in dizla po zaslugi evrokratov pa naraščajo!Ruska nafta je vse cenejša, kupujejo je vse več, cene bencina in dizla za voznike pa medtem enormno naraščajo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Evropska unija je proti Rusiji zaradi njene posebne vojaške operacije v Ukrajini uvedla številne sankcije. Te se med drugim nanašajo tudi na uvoz nafte.

Vendar pa je vsa Evropa povečala količino surove nafte, ki jo uvaža iz Rusije, poroča agencija Bloomberg.

In to kljub embargu EU, ki je bil dogovorjen pred manj kot mesecem dni.

Rafinerije nafte na celini so prejšnji teden kupovale 1,84 milijona sodčkov ruske nafte na dan, poroča Bloomberg, ki se sklicuje na podatke o sledenju tankerjev in dodaja, da je to tretje zaporedno tedensko povečanje in najvišja raven, ki jo je Evropa, vključno s Turčijo, zabeležila v skoraj dveh mesecih.

Povečanje je bilo pripisano Litasco SA, trgovski veji ruskega Lukoila, ki prevaža nafto v svoje rafinerije v Italiji, Romuniji in Bolgariji ter jih kupuje za Turčijo.

EU je prejšnji mesec odobrila delno prepoved ruske nafte in se zavezala, da bo do naslednjega leta blokirala 90 odstotkov vsega uvoza.

Prepoved uvoza je usmerjena na nafto, ki prispe po morju, vendar pušča nekatere izjeme za uvoz po naftovodih, predvsem za Madžarsko in nekatere njene sosede.

Ruska nafta je vse cenejša, kupujejo je vse več, cene bencina in dizla za voznike pa medtem enormno naraščajo.

Po poročanju Bloomberga so se nekatera podjetja in države že umaknila in trg prepustila drugim, ki z veseljem še naprej kupujejo rusko nafto, ki je na voljo z velikimi popusti.

V začetku tega meseca je The Economist poročal, da se je dobava ruske nafte Evropski uniji med januarjem in aprilom povečala za 14 odstotkov, kljub zavezi celine, da bo zmanjšala uvoz.

Posebej nori se zdijo ukrepi celotne EU in še posebej Nemčije, ki je ob tem ustavila projekt Severni tok 2, ki bi podvojil količino ruskega plina, podprla sankcije, ki so privedle do 40-odstotnega zmanjšanja dotoka plina in uvedla sankcije na uvoz ruske nafte - sedaj pa se pritožuje, da jo pesti pomanjkanje energentov pred zimo.

Cene bencina in dizla za voznike pa medtem enormno naraščajo.

Pri tem so ruski tankerji pričeli izključevati transponderje sredi oceanov, kar pomeni, da prikrivajo, kam ali komu prečrpavajo nafto...

In če je ruska nafta pravzaprav še cenejša, kot običajno – je jasno, da s temi posli pravkar veliko zaslužijo vsi, ki so vključeni v njih.

Razen kupcev v državah EU, ki te bajne zaslužke zaradi sankcij, genialno domislico evrokratov - financirajo...

Delite članek