REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Berliner Zeitung: Nemčija potrebuje ruski plin in Severni tok!

Berliner Zeitung: Nemčija potrebuje ruski plin in Severni tok!Berlin potrebuje politične odločitve, ki temeljijo na realnosti, ne na ideoloških zablodah, je sporočil izkušeni nemški poslovnež. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Cordes pravi, da je treba lani razstreljeni plinovod Severni tok popraviti, pri čemer bi pomagal ponoven zagon jedrskih elektrarn.

Izkušeni nemški menedžer Eckhard Cordes, sicer nekdanji predsednik Vzhodnega odbora nemškega gospodarstva in nekdanji član upravnega odbora družbe Daimler-Benz, pravi, da Nemčija potrebuje tako plinovoda Severni tok 1 in 2 kot jedrske elektrarne, ki jih je država prepovedala.

Ko je komentiral trenutno situacijo v državi, je poudaril, da se ne more strinjati s trditvijo Berliner Zeitunga, da je Nemčija danes - bolnik Evrope.

»V to ne verjamem,« je dejal v intervjuju za ta časnik in dodal, da se vseeno zaveda, da je proizvodnja v Nemčiji odvisna od cen energije, ki, kadar so izjemno visoke, negativno vplivajo na industrijo.

V tem kontekstu pravi, da se je Berlin zadnje čase znašel v novi situaciji.

»Potrebno je sprejeti politične odločitve, ki temeljijo na realnosti in ne na ideoloških zablodah«.

Incident s Severnim tokom v Baltskem morju in zaustavitev jedrskih elektrarn skupaj z, po njegovem mnenju, napačnimi političnimi odločitvami, da naj bi bilo na primer do leta 2030 okoli 15 milijonov električnih avtomobilov, napovedujejo, da se bo poraba energije v Nemčiji - podvojila. Ni pa jasno, ali lahko energetski sistem države do takrat zagotovi potrebno količino električne energije, pojasnjuje.

Cordes pravi, da je treba lani razstreljeni plinovod Severni tok popraviti, pri čemer bi pomagal ponoven zagon jedrskih elektrarn.

Da bi to dosegli, je »potrebno sprejeti politične odločitve, ki temeljijo na realnosti in ne na ideoloških zablodah«.

Poslovnež se je dotaknil tudi vprašanja motorja z notranjim zgorevanjem, ki je po njegovih besedah ​​»osnova nemškega gospodarstva«.

Nnekdanji član uprave družbe »Daimler-Benz« pravi, da je evropska politika »idiotska«.

Nemci »imajo najboljše izkušnje in znanje na področju motorjev z notranjim izgorevanjem«. Če v Evropi ne bo več trga za te izdelke, saj je to eden od ciljev na evropskih tleh, in če bodo cene električne energije rasle, potem lahko, kot pravi, podjetja zapustijo Nemčijo.

Pri tem, ugotavlja, bodo največjo škodo utrpeli navadni ljudje, ki delajo v takih podjetjih, pa tudi njihove družine.

Zato nekdanji član uprave družbe »Daimler-Benz« pravi, da je evropska politika »idiotska«.

»Ves svet - Kitajska, Indija, ZDA - bodo tudi v prihodnje uporabljali motorje z notranjim zgorevanjem. Nikjer na svetu ni prepovedi. Potrošniki so tisti, ki o tem odločajo, povsod, razen v Evropski uniji

A ker namerava EU preiti na električne avtomobile, zdaj Bruselj, dodaja, poskuša upočasniti kitajsko rast v tem sektorju, saj je Peking pri tem že nekaj let pred Unijo.

Če Bruslju to ne uspe, bo Berlin tvegal, da bo več sto tisoč ljudi izgubilo delo, s čimer se, kot kaže, strinja tudi »Berliner Zeitung«.

Časnik še navaja, da imajo lahko po navedbah neimenovanega vira negativne izjave nemških uradnikov o kitajskem vodstvu (denimo zunanje ministrice Annalene Baerbock, ki je kitajskega voditelja Ši Džinpinga javno oklicala za diktatorja) negativne posledice za nemško gospodarstvo.

V tem kontekstu je politika Ananlene Baerbock »neodgovorna«, saj ustvarja potencialne težave nemški avtomobilski industriji, opozarja berlinski časnik.

Volkswagen in Daimler približno polovico svojih izdelkov prodata na Kitajskem.

»Če se Kitajcem zahoče, lahko z eno potezo peresa uničijo nemško avtomobilsko industrijo,« sklene berlinski časnik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek