REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

BDI: Nemčiji zaradi »brutalnih« stroškov energije in inflacije grozi množični pobeg podjetij iz države

BDI: Nemčiji zaradi »brutalnih« stroškov energije in inflacije grozi množični pobeg podjetij iz državePotunkana Nemčija - Biden Scholzu: »Pa kdo je to naredil?« Vir: Zajem zaslona, Twitter

Eno od štirih nemških podjetij razmišlja o selitvi proizvodnje v druge države sredi energetske krize, je za tiskovno hišo Die Welt am Sonntag povedala Tanja Gönner, izvršna direktorica Zveze nemških industrij (BDI).

»Visoke cene energije in oslabljeno gospodarstvo s polno silo bremenijo nemško gospodarstvo in predstavljajo velik izziv za naša podjetja v primerjavi z drugimi mednarodnimi lokacijami. Nemški poslovni model je pod ogromnim stresom … Vsako četrto nemško podjetje razmišlja o selitvi proizvodnje v tujino,« je opozorila Gönnerjeva.

Nemško energetsko intenzivno kemično industrijo je kriza še posebej prizadela, je za tiskovno agencijo povedal Wolfgang Grosse Entrup, izvršni direktor nemškega združenja kemične industrije (VCI).

Brutalne cene energije nas izločajo ... Brez delujoče cenovne zavore vlada namerno sprejema deindustrializacijo.

»Brutalne cene energije nas izločajo ... Brez delujoče cenovne zavore vlada namerno sprejema deindustrializacijoje opozoril in dodal, da če kemična industrija propade, ji bodo sledile druge industrije, kar »bi lahko pomenilo izgubo za Nemčijo kot lokacijo za podjetja.«

Poročilo navaja, da se nemška podjetja soočajo z različnimi težavami, vključno z visokimi cenami energije, motnjami dobavnih verig in celo »popotresnimi sunki« zaradi strogega kitajskega zatiranja pandemije covida-19.

Ob tem je ameriška vlada nedavno sprejela zakon o zmanjšanju inflacije, ki zagotavlja 386 milijard dolarjev subvencij za nove tehnologije in trajno širitev ameriške industrije, kar velja za velik magnet za tujo industrijo in predstavlja veliko tveganje za preselitev nemške.

Nemško gospodarsko ministrstvo je nedavno opozorilo, da enostranska poteza ZDA zahteva podoben odgovor Evropske unije.

»Morali bomo dati svoj evropski odgovor, ki bo izpostavil naše prednosti,« so poudarili v nemškem ministrstvu in dodali, da domača industrija poleg subvencij potrebuje »strukturne reforme, predvsem pospešitev postopkov načrtovanja in odobritve ter debirokratizacijo.«

Glede na povezanost slovenskega gospodarstva z nemškim bomo te posledice zagotovo občutili tudi v Sloveniji...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek