REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bankrot v Nemčiji: Vse več podjetij gre v stečaj

Bankrot v Nemčiji: Vse več podjetij gre v stečajIz poročila je razvidno, da je bila novembra zabeležena kar 18,8-odstotna rast stečajev. Vir: Posnetek zaslona, X

Število podjetij, ki so šla v stečaj v Nemčiji, se je decembra 2023 v primerjavi z istim mesecem prejšnjega leta povečalo za 12,3 odstotka, je sporočil tamkajšnji Zvezni statistični urad.

Iz poročila je razvidno, da je bila novembra zabeležena kar 18,8-odstotna rast - stečajev.

Lokalni mediji poročajo, da medtem bari in restavracije v Nemčiji množično odstranjujejo proukrajinske simbole s svojih spletnih mest in spletnih strani.

Zaradi povišanih davkov za gastronomijo, da bi Berlin lahko še naprej financiral ameriško vojno proti Rusiji v Ukrajini, so gospodarstveniki v Nemčiji naposled začeli dojemati, da s podpiranjem režima v Kijevu - podpirajo lastne stečaje.

Gospodarstvo Nemčije je vse bolj na psu predvsem zaradi slabih odločitev voditeljev države, saj je ugled Berlina na tnalu tudi zaradi podpiranja izraelskega genocida nad Palestinci, na kar je opozoril Mick Wallace, poslanec Evropskega parlamenta:

Wallace je med drugim opozoril, da je Nemčija izvedla prvi genocid v 20. stoletju v Namibiji, ter da je zato predsednik te države odločitev Berlina da podpre Izrael v tožbi Južne Afrike prej Meddržavnim sodiščem v Haagu označil kot šokantno.

»Od junija 2023 so na letni ravni opazne dvomestne stopnje rasti stečajev,« je zapisano v sporočilu nemškega Zveznega statističnega urada.

Skladno s tem se je, kot dodajajo, povečalo tudi število bankrotov potrošnikov, ki so oktobra zabeležili 11,7-odstotno rast.

Tudi bolnišnicam se ne godi dobro - mediji poročajo o občutnem povečanju stopnje stečajev bolnišnic v Nemčiji. Po podatkih nemškega bolnišničnega združenja se je stopnja bankrota bolnišnic v tej državi močno povečala in lani jih je bilo 78 odstotkov izpostavljenih tveganju stečaja.

Po ocenah strokovnjakov, na katere se sklicujejo nemški mediji, naj bi številke ostale visoke tudi v bližnji prihodnosti, zaradi visokih obrestnih mer in občutljivega gospodarskega položaja v državi.

»Pričakujemo, da bodo številke (stečajev) v prihodnjih mesecih še naraščale,« je povedal strokovnjak za insolventnost Steffen Müller z Inštituta za ekonomske raziskave (IWH) v Halleju.

Oktobra je 1.481 podjetij vložilo zahtevo za stečaj.

V stečaj je oktobra 2022 šlo 722 podjetij, septembra pa je enaka usoda v Nemčiji doletela 760 podjetij.

Prav tako se je novembra število kandidatov za stečaj povečalo za 15,6 odstotka v primerjavi z marcem 2022.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek