REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Banana republika« Ekvador nad nemški Aldi zaradi dampinga cen - banan

»Banana republika« Ekvador nad nemški Aldi zaradi dampinga cen - bananvir: Pixsell

Ekvador, ki je prava »banana republika«, je napovedal ukrepe proti nemški trgovinski verigi Aldi (in drugim) zaradi dampinga cen banan.

Banane za Ekvador predstavljajo glavni gospodarski proizvod, saj so samo leta 2017 izvozili za okoli 3 milijarde dolarjev banan.

Posledično je Ekvador največji svetovni izvoznik banan, saj doseže 24,6 odstotka celotnega izvoza banan na svetu.

Posledično je Ekvador največji svetovni izvoznik banan, saj doseže 24,6 odstotka celotnega izvoza banan na svetu. Ekvador je skupaj z drugimi latinsko- in centralno-ameriškimi državami leta 2017 izvozil za 7,2 milijarde dolarjev banan.

A zaradi agresivne politike nemškega Aldija, ki si prizadeva znižati končne cene banan (za potrošnike), je sedaj celotno gospodarstvo ogroženo. Aldi, skupaj z drugimi nemškimi (in mednarodnimi) verigami Netto in Edeka, namreč prodaja banane po ceni manj kot en evro za kilogram. To vpliva na zaslužek lokalnih proizvajalcev, še posebej manjših, zasebnih kmetov.  

Spor med Ekvadorjem in Aldijem je šel že tako daleč, da je Ekvador prenehal prodajati banane tej mednarodni verigi supermarketov, dokler se ne bodo dogovorili za večjo odkupno ceno.

Aldi, ki je sestrsko podjetje Slovencem bolj poznanega Hoferja, trenutno ne želi komentirati zapleta z Ekvadorjem, ampak je že lansko jesen napovedal, da bodo prodajali samo banane pravične trgovine.

Fairtrade International, mednarodna organizacija za promocijo pravične trgovine, je pri tem opozorila, da nekatere trgovinske verige želijo doseči ceno, ki ne bi presegla 4,5 ameriškega dolarja za 18-kilogramski zaboj banan.

Gerd Müller
Gerd Müller | vir: Pixsell

A Fairtrade izpostavlja, da je pravična cena za zaboj banan najmanj 9,45 dolarjev, saj le taka cena zagotavlja dostojno plačilo za manjše kmete in jim omogoča, da uporabljajo sodobne ekološke prijeme v kmetijstvu.

Spor z Ekvadorjem je šel sedaj tako daleč, da bo Latinsko Ameriko, vključno z Ekvadorjem, obiskal nemški razvojni minister Gerd Müller z namenom, da bodo dosegli sporazum, še poroča DW.

Komentarji