REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avtosalon v Münchnu: Pojavil se je nov lider na trgu, je to začetek konca nemške avtomobilske industrije?

Avtosalon v Münchnu: Pojavil se je nov lider na trgu, je to začetek konca nemške avtomobilske industrije?NIO ET7 Vir: Nio
Recesija, v katero je padel »gospodarski motor Evrope«, vpliva tudi na ta trg.

Kitajski proizvajalci električnih vozil kradejo pozornost medijskih žarometov na sejmu IAA Mobility 2023 v Münchnu v želji po širitvi v Evropo, celino, ki bo od leta 2035 prepovedala prodajo novih bencinskih in dizelskih avtomobilov, poroča China Daily.

Podjetja za električna vozila, kot so BYD, Leapmotor, XPeng in velikan avtomobilskih baterij CATL, so navdušila obiskovalce s svojimi najnovejšimi izdelki na sejmu IAA Mobility, ki ga je v torek popoldne odprl nemški kancler Olaf Scholz kljub poškodbi, ki jo je utrpel med tekom v soboto.

Nemški mediji obenem nastope nemških in evropskih proizvajalcev ocenjujejo precej bolj kritično.

Nemška »semafor« koalicija je namreč ob prihodu na oblast obljubila podporo »procesu preobrazbe nemške avtomobilske industrije sredi digitalizacije in dekarbonizacije«, da bi Nemčija postala »vodilna na trgu elektromobilnosti« in da bi bilo zaradi tega cilja do leta 2030 na nemških ulicah 15 milijonov električnih vozil.

Dve leti kasneje je jasno, da so vsi ti načrti padli v vodo, tako spodletelo obljubo vlade kanclerja Olafa Scholza komentira Frankfurter Allgemeine Zeitung ob otvoritvi avtomobilskega salona v Münchnu.

Stefan Bratzel, vodja avtomobilskega inštituta CAM, meni, da bo do leta 2030 na cestah pol manj e-vozil, kot je načrtovano, le sedem do osem milijonov e-vozil.

Kitajska je medtem postala vodilna na trgu električnih avtomobilov, zahvaljujoč surovinam in tovarnam baterij.

Poleg tega se zmanjšujejo spodbude za nakup tovrstnih avtomobilov, nakup električnih vozil za podjetja pa ni več subvencioniran. Hkrati pa recesija, v katero je padel »gospodarski motor Evrope«, vpliva tudi na ta trg.

Kitajska je medtem postala vodilna na trgu električnih avtomobilov, zahvaljujoč surovinam in tovarnam baterij, o katerih so v Berlinu začeli razmišljati prepozno (in premalo). Zato so kitajski e-avtomobili cenejši od nemških, Nemčiji pa primanjkujejo tudi polnilne postaje.

Nemška podjetja, ki načrtujejo gradnjo tovarn za proizvodnjo baterij in električnih vozil, ne morejo več računati na poceni (ruske) energente, zato se jim zdijo ZDA in njihovi paketi spodbud za proizvodnjo »zelenega« na ameriških tleh bolj mamljivi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ugotavlja, da je nemška vlada na področju e-mobilnosti naredila vsaj tri napake.

Najprej je nemška avtomobilska industrija dobila načrt prehoda na električne avtomobile, ne da bi država za to ustvarila dobre pogoje. Politiki si tako prizadevajo za zeleni cilj omejitve prometa in proizvodnje avtomobilov v Nemčiji.

Drugič, zelena podnebna politika želi podnebje rešiti z različnimi prometnimi in avtomobilskimi predpisi. Toda tudi če bi Nemčija izginila z zemljevida proizvajalcev avtomobilov, bi bil podnebni učinek komajda opazen. Nemčija bi lahko svetu pri podnebnih spremembah lahko pomagala le s podnebju prijaznimi avtomobilskimi in proizvodnimi inovacijami, vendar smo daleč od tega, pravi komentar časnika FAZ.

Tretjič, Nemčija bi imela nove priložnosti s podnebno nevtralnimi e-gorivi, ki so bila doslej iz ideoloških razlogov zaobidena.

Tudi v ugodnejšem regulativnem okolju Nemčija še zdaleč ne bi ostala pomemben igralec na svetovnem avtomobilskem trgu.

Leta 2021 je avtomobilski salon IAA v Münchnu, ki ga je takrat odprla kanclerka Angela Merkel, predstavljal zapoznel, a upanja poln prehod v prihodnost z e-avtomobili.

IAA 2023, ki ga je ta torek odprl kancler Olaf Scholz, bi lahko pomenil začetek nazadovanja Nemčije, zaključuje ugledni nemški časnik.

Število kitajskih podjetij, ki so prišla na IAA Mobility 2023, od 5. do 10. septembra, se je več kot podvojilo.

Azija letos predstavlja kar 41 odstotkov udeležencev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek