REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

19 slovenskih pivovarn podpisalo zavezo o navajanju energijske vrednosti

promocijsko sporočilo
19 slovenskih pivovarn podpisalo zavezo o navajanju energijske vrednostiPodpis zavez

V Sloveniji vsi pivovarji na embalaži že navajajo sestavine. 

Od leta 2019 lahko potrošniki energijsko vrednost piva zasledijo na izdelkih Pivovarne Laško Union in na etiketah nekaterih manjših slovenskih pivovarjev.

Člani Združenja slovenskih pivovarn pa so sedaj podpisali zavezo za prostovoljno navajanje sestavin in informacij o energetski vrednosti piva na embalaži izdelka.

Pivovarji so se za to zavzemali že nekaj let.

Ta zaveza je v interesu transparentnega podajanja informacij potrošnikom. 

Ta zaveza je v interesu transparentnega podajanja informacij potrošnikom. 

Predsednik združenja, Jernej Smolnikar, pravi, da se s podpisom zavezujejo, da bo do konca leta 2022 na vseh izdelkih prostovoljno navajali energijsko vrednost piva.

K pobudi vabijo še vse ostale pivovarje in druge proizvajalce alkoholnih pijač. Pojasnil je, da je bila ta zaveza zadnja leta ena od prioritet njihovega dela.

Prepričan je, da ne gre samo za transparentnost, ampak so tudi kupci vse bolj zahtevni in tudi napovedujejo trende, kot je brezalkoholno pivo.

Dr. Jože Podgoršek: 'Ponosen sem, da je tudi ta sektor spoznal, da je povezovanje ena najpomembnejših aktivnosti za dolgoročno stabilnost oziroma preživetje.' 

S tem se je strinjal tudi kmetijski minister dr. Jože Podgoršek, saj po njegovem potrošniki postajajo vse zahtevnejši in radi vedo, kaj kupujejo.

»Ponosen sem, da je tudi ta sektor spoznal, da je povezovanje ena najpomembnejših aktivnosti za dolgoročno stabilnost oziroma preživetje. Tega nas je še posebej naučila zadnja kriza, ki je med drugim močno prizadela tudi male pivovarje. S tem podpisom tudi dokazujete, da se zavedate, da niste drug drugemu konkurent, ampak se ponudbo dopolnjujete,« je dejal. 

V pivovarskem sektorju so prepričani, da ni nobenega razloga, da potrošniki ne bi bili seznanjeni z informacijami o seznamu sestavin ali o energijski vrednosti brezalkoholnih pijač in da ne bi imeli dostopa do enakovrednih informacij za alkoholne pijače nad 1,2 odstotka volumskega deleža alkohola. 

 

Delite članek