REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Moških je v Sloveniji nekoliko manj kot žensk, v povprečju zaslužijo več

Moških je v Sloveniji nekoliko manj kot žensk, v povprečju zaslužijo več

Moških je v Sloveniji nekoliko manj kot žensk, v povprečju pa zaslužijo več kot ženske. Najpogostejši vzrok smrti pri moških so rakava obolenja, so ob prihajajočem mednarodnem dnevu moških, 19. novembru, zapisali na Statističnem uradu RS (Surs).

Slovenija je ena izmed več kot 70 držav, ki 19. novembra zaznamujejo mednarodni dan moških. Ta dan je namenjen razmisleku o enakosti spolov in izboljšanju odnosov med njima, promociji zdravja dečkov in moških in poudarjanju njihove vloge v družbi. Glavne teme letošnjega dneva moških so dosežki moških, njihova podpora v javnem in družinskem življenju ter preprečevanje samomorov pri moških.

Moških je v Sloveniji nekoliko manj kot žensk. V začetku leta je pri nas živelo 1.023.333 moških oz. 49,6 odstotka, žensk pa 1.040.855 oz. 50,4 odstotka. V povprečju so bili moški stari 41,2 leta oz. so bili povprečno tri leta mlajši od žensk (44,2 leta). Se pa povprečna starost moških v Sloveniji po podatkih Sursa zvišuje; v zadnjih 30 letih se je zvišala za devet let.

Čeprav je moških nekoliko manj kot žensk, se vsako leto rodi več dečkov kot deklic (to je tudi ena od bioloških zakonitosti). Dolgoletno povprečje razmerja med številom rojstev dečkov in deklic v Sloveniji je namreč 106 dečkov na 100 deklic. V zadnjih 17 letih je največ novorojencev dobilo ime Luka.

Lani je višješolski ali visokošolski študij uspešno končalo 18.631 diplomantov: 11.364 ali 61 odstotkov žensk in 7267 ali 39 odstotkov moških. Naravoslovje in tehnika sta še vedno "moški" področji. Med diplomanti s teh dveh področij je bilo moških 67,4 odstotka (žensk 32,6 odstotka). Na vseh preostalih izobraževalnih področjih je bilo med diplomanti več žensk kot moških.

V lanskem letu so bile povprečne bruto plače moških v povprečju višje od plač žensk za šest odstotkov ali 101 evro. Najmanj so se plače razlikovale v skupini uradniki (za 1,2 odstotka), najbolj pa pri fizičnih delih (za okoli 19 odstotkov).

Povprečna starost moških, ki so umrli lani, je bila 72,8 leta. Ta starost je za 8,2 leta nižja od povprečne starosti v tem letu umrlih žensk (81 let). Vsak četrti moški je umrl pred 65. letom starosti.

Glavni vzrok smrti pri moških so rakava obolenja. Med tistimi, ki so umrli lani, jih je zaradi rakavih obolenj umrlo 35,8 odstotka (večinoma zaradi bolezni prebavil in dihalnih organov).

Dogodki ob mednarodnem dnevu moških sovpadajo tudi z mednarodnim gibanjem Movember, ki je namenjen ozaveščanju moških o zdravju in boleznih, ki prizadenejo samo moške; to sta rak prostate in rak testisov. Rak prostate je bolezen, ki prizadene moške večinoma po 45. letu starosti. V Sloveniji je bila v letu 2015 povprečna starost moških, umrlih zaradi raka prostate, 79,6 leta.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek