REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Levica za izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače

Levica za izločitev vseh dodatkov iz minimalne plačeVIR. STAfoto in Profimedia

Poslanska skupina Levica je danes vložila predlog novele zakona o minimalni plači, s katerim želijo iz minimalne plače izločiti vse dodatke. Sprejem zakona po njihovih ocenah narekujeta načeli socialne pravičnosti in enakovredne obravnave vseh delavcev, pa tudi življenjska situacija najslabše plačanih, so sporočili.

Poteza je del kampanje Blaginja za vse, ne le za peščico, ki so jo v stranki začeli januarja. Kot so zapisali, so tokratnemu predlogu naklonjenost izrazili številni poslanci. "Glede na to, da se je tik pred volitvami v državni zbor vrnila demokracija - nekateri poslanci so se v zadnjem času vsaj malo odlepili od navodil vodstev svojih strank - računamo na uspeh," so navedli.

Znesek, določen kot minimalna plača, bi po našem predlogu predstavljal izhodiščno plačo, tako da denimo ne prihajamo v položaj, kjer dobi delavec začetnik višji dodatek za delovno dobo kot nekdo, ki dela že 30 let, saj prejema prvi dodatek nad minimalno plačo, drugi pa dodatka ne dobi izplačanega, saj je prejemnik minimalne plače.

Po besedah poslanca Levice Mihe Kordiša želijo vzpostaviti enakopravnejšo obravnavo vseh delavcev. "Znesek, določen kot minimalna plača, bi po našem predlogu predstavljal izhodiščno plačo, tako da denimo ne prihajamo v položaj, kjer dobi delavec začetnik višji dodatek za delovno dobo kot nekdo, ki dela že 30 let, saj prejema prvi dodatek nad minimalno plačo, drugi pa dodatka ne dobi izplačanega, saj je prejemnik minimalne plače," je pojasnil.

Levica je v tem mandatu že večkrat poskušala izboljšati minimalno plačo, pri čemer je bila delno uspešna. Dosegli so izločitev dodatkov za nočno, praznično in nedeljsko delo. Kot so spomnili v Levici, so zahtevali tudi dvig minimalne plače na 700 evrov neto mesečno in po lastnih besedah delno uspeli, saj se je je minimalna plača letos "končno dvignila za več kot le drobiž".

Neuspešni pa so bili pri pobudi, da bi minimalna plača postala tudi minimalna osnovna plača. Prav tako ni uspela pobuda za vnos formule, po kateri bi se minimalna plača vsako leto uskladila z minimalnimi življenjskimi stroški na način, da bi jih presegala za vsaj 20 odstotkov.

Sicer je Levica v omenjeno kampanjo vstopila s prenovljeno celostno grafično podobo stranke. "Levica tako z dejanji kot z novimi simboli kaže, da je močna, odločna stranka, ki se bori za blaginjo vseh, ne le peščice. Prenovljena podoba jasno sporoča, kdo smo in za kaj se zavzemamo," so sporočili iz stranke.

S prenovljeno podobo želi Levica poudariti, da je "moderna ekosocialistična stranka, ki se bori za boljši danes ter gradi nov, pravičnejši in solidarnejši družbeni sistem za 21. stoletje". Strankin temeljni simbol ostaja peterokraka zvezda, s čimer ohranja zavezanost dvestoletni tradiciji bojev za pravice zatiranih in izkoriščanih. Osnovni barvi grafične podobe pa sta rdeča in zelena.