REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Današnja noč bo najbolj čarovniška v vsem letu

Današnja noč bo najbolj čarovniška v vsem letu

Noč čarovnic, ki smo jo v Sloveniji začeli počasi sprejemati v 90. letih minulega stoletja, bo danes potekala v znamenju čarovniških prireditev, zabav in izdolbenih buč z gorečo svečo. Med najbolj priljubljenimi kraji za to priložnost so gradovi.

Na prireditvi na gradu Bogenšperk bodo izbirali najčarovnico bogenšperško in najlepše izrezljano bučo. Na blejskem gradu bodo najprej pripravili program za mlajše otroke, ki bodo raziskovali grad. Starejši otroci pa bodo popoldne ugotavljali, kako strašna je lahko tema in kakšno moč imajo duhovi, ki še vedno tavajo znotraj obzidja gradu.

Za noč čarovnic so značilne izdolbene buče z izrezanimi očmi in usti in gorečo svečo v notranjosti, ki jih postavljamo na balkone, okna ali na hišni prag.

V rovih pod starim Kranjem, kjer so v minulih dneh noč čarovnic pripravili za otroke, bodo v goste povabili odrasle. V ZOO Ljubljana tako kot že nekaj zadnjih dni vabijo na nočni ogled živalskega vrta. V Orehovem gaju pod vasjo Obrije na severu Ljubljane pa že od konca minulega tedna poteka Halloween festival, ki se bo zaključil v petek.

Za noč čarovnic so značilne izdolbene buče z izrezanimi očmi in usti in gorečo svečo v notranjosti, ki jih postavljamo na balkone, okna ali na hišni prag.

Noč čarovnic po navedbah etnologov izvira iz tradicije Keltov. Ti so 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že s predvečerom, praznovali praznik samhain, ko se je po keltskem koledarju začelo zimsko obdobje. Verjeli so, da mrtvi na ta dan poslednjič pridejo na svet živih in obiščejo svoje domove. Praznik je pri Angležih kasneje z nastopom krščanstva prekril anglosaksonski halloween, kar je skrajšana oblika za "all hallows' eve" oz. za predvečer dneva vseh svetnikov.